Microsoft patenteert Big Brother-achtige vergadertechnologie 2020-12-02T11:08:33

Any Video Converter Free: dvd maken

Review: Motorola Moto G 5G Plus

Microsoft patenteert Big Brother-achtige vergadertechnologie

Microsoft patenteert Big Brother-achtige vergadertechnologie

Microsoft heeft patent aangevraagd op technologie waarmee werknemers zich in een aflevering van Big Brother kunnen wanen. Het theoretische Meeting Insight Compute System registreert met sensoren en camera's hoe zij zich tijdens een vergadering gedragen.

Het systeem analyseert vergaderingen om op basis van een 'kwaliteitsscore' verbeterpunten voor te dragen. Of het doel de middelen heiligt, is echter de vraag. Het patent omschrijft hoe sensoren o.a. de lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen van individuele personeelsleden monitort. Als ook hoeveel ze bijdragen aan de meeting.

Spraakpatronen worden gecontroleerd op zaken als vermoeidheid of verveling. Internet-of-things-apparaten worden ingezet om het klimaat in de kantoorruimte te reguleren. Een te warme of te koude kamer draagt namelijk niet bij aan een optimale vergadersfeer. 

Wel even opletten

Op tafel ligt een smartphone-achtige device. Microsoft stelt voor dat werknemers daarmee zijn uitgerust, zodat ook inzichtelijk wordt hoe vaak ze hun e-mail checken of op internet browsen. Werkgevers weten daardoor of ze tijdens de meeting wel bij de les zijn gebleven, of juist vaak afgeleid zijn.

Het patent is in juli ingediend en net pas openbaar gemaakt. Het is altijd de vraag of een dergelijk octrooi uitgroeit tot een werkelijk product. In dit geval kun je je ook afvragen of personeelsleden het zouden pikken als ze op de werkvloer dusdanig in de gaten worden gehouden. In Nederland zijn werknemers bij wet tegen dit soort praktijken beschermd.

Microsoft Teams

Vergaderingen vinden dit jaar veel vanuit huis plaats. Voor online meetings is Microsoft Teams een populair middel gebleken. Daar is een soortgelijk surveillance-systeem al naar binnen geslopen. Sinds kort maakt een 'productiviteitsscore' er deel van uit. Werkgevers kunnen ermee zien hoe hun werknemers de software precies gebruiken.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord