Microsoft schrapt Paint en andere functies uit Windows 10

© CIDimport

Microsoft schrapt Paint en andere functies uit Windows 10

Geplaatst: 24 juli 2017 - 07:42

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:09

Redactie ID.nl

Microsoft gaat met de eerstvolgende update - Fall Creators Update - een aantal onderdelen uit het besturingssysteem verwijderen. Een daarvan is het tekenprogramma Paint, die zal uiteindelijk helemaal verdwijnen uit Windows. Paint blijft wel te downloaden via de WIndows Store.

Bij iedere grote update van Windows 10 haalt Microsoft oudere onderdelen uit het besturingssysteem, en wordt de programmacode verder geoptimaliseerd. Dat gebeurt straks ook met de Creators Fall Update, de eerstvolgende grote Windows 10-update die ergens in de herfst moet verschijnen.

Verdwijnende onderdelen

Een aantal bekende programma's moet straks het veld ruimen. Microsoft Paint - dat al sinds de eerste versie van Windows aanwezig was - zal nog wel een tijdje worden meegeleverd met het besturingssysteem, maar officieel niet meer worden ondersteund. Paint 3D - waarmee overigens ook gewoon 2D-tekeningen gemaakt kunnen worden - wordt dan als alternatief aangedragen.

Microsoft trekt verder de stekker uit de commando-omgeving PowerShell 2.0 (inmiddels opgevolgd door versie 3.0) en het synchroniseren van instellingen. Hierbij was het mogelijk om - als van hetzelfde account gebruik werd gemaakt - instellingen tussen verschillende Windows-apparaten te synchroniseren. Het is niet duidelijk waarom die laatste functie verdwijnt.

Nog wel in de Store

Helemaal compleet verdwijnen doet Paint overigens niet, blijkt uit een nieuwe blog van Windows 10. De app blijft namelijk nog wel beschikbaar in de Windows Store, maar die moet je dan wel apart downloaden en installeren vanuit de Store. Maar, installeer je Windows 10 vanaf de Fall Creators Update opnieuw, dan moet je Paint dus opnieuw downloaden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten