Minder misselijk in virtual reality met virtuele neus

© CIDimport

Minder misselijk in virtual reality met virtuele neus

Geplaatst: 25 maart 2015 - 08:52

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:59

Redactie ID.nl

De toevoeging van een virtuele neus helpt mensen vermoedelijk minder snel misselijk te worden in virtual reality. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan aan de Purdue School of Technology.

Sommige mensen worden misselijk of duizelig, wanneer ze een virtual reality-bril opzetten. Dat komt doordat het in de gesimuleerde omgeving lijkt alsof je beweegt, terwijl je eigenlijk stil zit (of staat). De misselijkheid is het gevolg van je brein, dat niet goed overweg kan met deze tegennatuurlijke ervaring.

Een oplossing lijkt nu om een neus midden in het beeld te plaatsen. Dat lijkt heel opvallend, maar uit eerste tests blijkt dat de meeste mensen de neus niet eens zien - net zoals je zelf niet constant je eigen neus in de gaten hebt. Je brein kijkt er 'omheen', terwijl je toch een referentiepunt hebt waar je lichaam rustig van blijft.

Achtbaan

Met de virtuele neus konden de testpersonen langer in een virtuele omgeving (zoals een achtbaan) blijven zonder zich ziek te voelen. De misselijkheid neemt dankzij de neus met 13 procent af, aldus de onderzoekers. De oplossing is snel en gemakkelijk in virtual reality-ervaringen te bouwen, maar meer tests zijn nog vereist om vast te stellen of de neus zijn werk echt goed doet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten