Minder misselijk in virtual reality met virtuele neus 2015-03-25T10:52:10

Wellicht airbag aan buitenkant zelfrijdende auto

Review: Noxon Journaline

Minder misselijk in virtual reality met virtuele neus

Je brein voor de gek houden

Minder misselijk in virtual reality met virtuele neus

De toevoeging van een virtuele neus helpt mensen vermoedelijk minder snel misselijk te worden in virtual reality. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan aan de Purdue School of Technology.

Sommige mensen worden misselijk of duizelig, wanneer ze een virtual reality-bril opzetten. Dat komt doordat het in de gesimuleerde omgeving lijkt alsof je beweegt, terwijl je eigenlijk stil zit (of staat). De misselijkheid is het gevolg van je brein, dat niet goed overweg kan met deze tegennatuurlijke ervaring.

Een oplossing lijkt nu om een neus midden in het beeld te plaatsen. Dat lijkt heel opvallend, maar uit eerste tests blijkt dat de meeste mensen de neus niet eens zien - net zoals je zelf niet constant je eigen neus in de gaten hebt. Je brein kijkt er 'omheen', terwijl je toch een referentiepunt hebt waar je lichaam rustig van blijft.

Achtbaan

Met de virtuele neus konden de testpersonen langer in een virtuele omgeving (zoals een achtbaan) blijven zonder zich ziek te voelen. De misselijkheid neemt dankzij de neus met 13 procent af, aldus de onderzoekers. De oplossing is snel en gemakkelijk in virtual reality-ervaringen te bouwen, maar meer tests zijn nog vereist om vast te stellen of de neus zijn werk echt goed doet.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord