Minister: "Wil je niet gevolgd worden, zet je telefoon maar gewoon uit" 2014-02-12T14:06:36

Mozilla gaat advertenties tonen in Firefox

Eerste Nederlandse top-level-domeinen beschikbaar

Minister: "Wil je niet gevolgd worden, zet je telefoon maar gewoon uit"

Minister: "Wil je niet gevolgd worden, zet je telefoon maar gewoon uit"

Burgers die niet gevolgd willen worden door wifi-tracking in winkels, moeten hun telefoon maar uitzetten of niet naar die winkel gaan. Met die redenering reageren minister Kamp en staatssecretaris Teeven op vragen uit de Tweede Kamer.

Vandaag vinden daar diverse debatten plaats over de huidige staat van privacy. Er werden daarbij ook vragen gesteld over wifi-tracking, waarmee winkels hun klanten volgen via een wifi-signaal. Tweakers meldde vorige maand dat dat bij zaken als Dixons en MyCom op grote schaal gebeurt.

"Verantwoordelijkheid ligt bij de burger"
Volgens de ministers is het aan de klant om met die situatie om te gaan. "Die verantwoordelijkheid ligt daarbij bij de burgers," meldt Teeven. Volgens de staatssecretaris "zitten sommige klanten juist wel te wachten op wifi-tracking," dus moeten de klagers zich maar aanpassen.

Wel moet een winkel aangeven dat er gebruik wordt gemaakt van wifi-tracking. De klant kan dan kiezen of hij de winkel niet liever links laat liggen of zijn mobiele telefoon uit zet.

Toevallige passanten
Wat wel een probleem vormt volgens minister Kamp, is de tracking voor toevallig passanten van de winkel. Ook als mensen kiezen de winkel niet te betreden, kunnen zij bij het passeren van de zaak ook worden gevolgd. Daar ontstaat een lastig vraagstuk, waar volgens de minister "niet zomaar een antwoord op te geven valt." Kamp gaat daarover in gesprek met het College Bescherming Persoonsgegevens.

Kamp benadrukt dat "allerlei ontwikkelingen" niet zomaar moeten worden afgeremd, omdat daarbij toevallig de privacy in het geding komt. "Het is immers 2014," concludeert hij.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord