'Moderne auto's veel te privacy-onvriendelijk' 2015-11-25T09:42:54

Zo verwijder je Dells 'eDellRoot'-certificaat van je computer

Easypix Bikeez zorgt voor muziek tijdens het fietsen

'Moderne auto's veel te privacy-onvriendelijk'

'Moderne auto's veel te privacy-onvriendelijk'

Auto's geven veel persoonlijke informatie weg over automobilisten, en dat zorgt voor privacygevaren, waarschuwt de ANWB. Moderne auto's verzamelen bakken aan gegevens over rijgedrag, terwijl een meerderheid van de Nederlanders niet weet dan dat gebeurt.

Dat laat de ANWB vandaag weten. Volgens de Bond verzamelen auto's meer informatie dan je door zou hebben.

Moderne auto's

Het gaat daarbij om moderne, 'connected' auto's. Die houden veel informatie bij over de auto, zoals wanneer een onderdeel stuk gaat. De auto's verzamelen echter ook informatie over het rijgedrag, bijvoorbeeld hoe snel en vaak je remt. Dat is informatie die zeker voor verzekeraars erg waardevol kan zijn - iemand die vaak op de rem moet rijdt waarschijnlijk vaak roekeloos en zou misschien wel een hogere remie kunnen krijgen.

Harde schijf

Ook hebben moderne auto's een harde schijf waarop navigatie-informatie wordt opgeslagen. ZO is makkelijk te zien waar je bent geweest en wanneer, en waar je bijvoorbeeld hebt geparkeerd. Ook dat is waardevolle informatie, die makkelijk in verkeerde handen kan vallen wanneer je auto gestolen wordt.

Niet weten, wel tekenen

Volgens de ANWB weten veel automobilisten niet dat hun auto zo veel informatie verzamelt, maar teken je daar wel voor bij het kopen van een auto. Zulke informatie staat in het koopcontract, maar dat zijn vaak dikke drukwerken en zijn ook amper te weerleggen.

Campagne

De Bond wil dan ook dat je binnenkort zelf de keus kunt maken welke informatie wordt gedeeld met fabrikanten. Ook begint de ANWB een campagne om automobilisten wijzer te maken over de informatie die auto's verzamelen.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord