Moeizame introductie van SDXC flashkaartformaat

© CIDimport

Moeizame introductie van SDXC flashkaartformaat

Geplaatst: 25 november 2009 - 13:11

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:38

Redactie ID.nl

De introductie van het sdxc-formaat, de opvolger van het huidige sd/sdhc-formaat, verloopt uiterst moeizaam. Fabrikanten staan niet te springen om hun producten geschikt te maken voor sdxc. De reden?

De introductie van het sdxc-formaat, de opvolger van het huidige sd/sdhc-formaat, verloopt uiterst moeizaam. Fabrikanten staan niet te springen om hun producten geschikt te maken voor sdxc. De reden? Er zouden te weinig cardreaders zijn die met dit formaat overweg kunnen.

Sd en sdhc vormen de populairste geheugenkaartsoort, waardoor het vanzelfsprekend leek dat sdxc (xc = extended capacity met een capaciteit van 64 GB tot 2 TB) dit succes zou voortzetten. Maar helemaal soepel verloopt de adoptie van dit nieuwe formaat niet. Er zijn nog steeds geen camera's, laptops en camcorders met een sdxc-slot te bekennen en ook de kaartjes zijn ver te zoeken.

Het grote probleem zit hem in de slechte beschikbaarheid van cardreaders voor sdxc. Omdat sdxc backwards compatibel is met sd en sdh,c zou het in theorie geen probleem zijn om cardreaders nu al uit een sdxc-slot uit te rusten, maar de iets hogere kosten zorgen ervoor dat fabrikanten nog niet massaal overstappen. En zolang er geen cardreaders zijn, volgt de rest van de industrie ook niet. De verwachting is nu dat sdxc pas op de CES (begin 2010) zal doorbreken.

Spil in dit verhaal is JMicron, fabrikant van computerchips. JMicron heeft een sdxc-chip gereed en denkt deze goed te kunnen verkopen. Ook wil het zelf een standalone cardreader op de markt zetten. Deze reader zou een usb3.0-aansluiting krijgen, om berekend te zijn op de hoge snelheidskaartjes die ongetwijfeld zullen volgen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten