Mogelijk referendum over nieuwe aftapwet dichterbij

© CIDimport

Mogelijk referendum over nieuwe aftapwet dichterbij

Geplaatst: 16 augustus 2017 - 08:01

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:02

Redactie ID.nl

Vanaf volgend jaar krijgen de Nederlandse inlichtingendiensten uitgebreidere bevoegdheden om online communicatie af te tappen. De Eerste Kamer stemde daar al mee in, maar nu lonkt een referendum.

Op de site van het zogeheten Sleepwet-referendum kan iedereen een digitale handtekening achterlaten. Des te meer dat er zijn, des te groter de kans dat de Nederlandse burger zelf zich in de discussie kan mengen door middel van een - weliswaar raadgevend - referendum. 

Vandaag is bekendgemaakt dat er al 10.000 handtekeningen zijn opgehaald. Daarmee is een eerste belangrijke stap gezet. Maar om het daadwerkelijk tot een referendum te laten komen, zijn nog veel meer handtekeningen vereist. 300.000 om precies te zijn.

Sleepnet

Een van de belangrijkste aanpassingen in de nieuwe wet is dat de AIVD en MIVD ongericht mogen afluisteren. Er wordt dan ook vaak gesproken over een 'sleepnet', waarbij veel privacy-gevoelige informatie tegelijk wordt onderschept. Dus ook van Nederlanders die nergens van verdacht worden. De data mag vervolgens met buitenlandse diensten worden gedeeld.

Wil je dat er over deze kwestie een referendum komt, dan kun je hier je handtekening achterlaten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten