Mogelijk verkoopverbod op onveilige slimme apparaten

© CIDimport

Mogelijk verkoopverbod op onveilige slimme apparaten

Geplaatst: 12 januari 2018 - 07:50

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:20

Redactie ID.nl

De overheid zou onderzoek moeten doen naar de mogelijkheid om de verkoop van slimme apparaten te verbieden, wanneer deze niet voldoende beveiligd zijn. Dat is een van de conclusies van de Cyber Security Raad, adviesorgaan van het kabinet.

De Cyber Security Raad uit zijn zorgen over het de opmars van het internet-of-things; apparaten zoals thermostaten, lampen, camera's, speakers, zelfs koelkasten en stofzuigers staan telkens vaker in verbinding met internet. Maar regelmatig blijkt de beveiliging ervan niet op orde. Daardoor zijn consumenten kwetsbaar voor cyberaanvallen. Hackers kunnen op de apparatuur inbreken om privacygevoelige informatie te stelen of om de gadgets deel uit te laten maken van een botnet

Stickers

Hoog tijd dus om opnieuw te kijken naar de wetten en regelgeving rond deze industrie, aldus de CSR. Fabrikanten zouden aan bepaalde minimum-eisen moeten voldoen, of anders riskeren dat hun slimme product niet meer verkocht mag worden. Zo zou men verplicht moeten zijn om voor een bepaalde duur veiligheidsupdates uit te brengen, en moeten de basisfuncties van een apparaat ook zonder internet moeten werken. Die informatie zou inzichtelijk moeten zijn voor kopers door bijvoorbeeld stickers op de verpakking.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten