Mozilla komt met eigen adblocker voor iOS

© CIDimport

Mozilla komt met eigen adblocker voor iOS

Geplaatst: 9 december 2015 - 07:18

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:05

Redactie ID.nl

De controverse rondom adblockers in de App Store is nog niet voorbij. Een wel heel grote speler komt nu ook met een eigen advertentieblocker: Mozilla, de maker van Firefox. Het bedrijf heeft een nieuwe app gelanceerd waarmee advertenties op je iPhone of iPad worden tegengehouden.

De app heet Focus, en staat sinds gisteravond in de App Store.

Trackers blokkeren

Focus maakt gebruik van de API van Apple die het mogelijk maakt om advertenties te blokkeren in de browser. Apple introduceerde die mogelijkheid in iOS 9. In dat besturingssysteem is het mogelijk voor ontwikkelaars om advertenties, trackers en analytics-programma's te blokkeren zodat je anoniem blijft op internet.

Aparte app

De app van Mozilla is geen browser, maar een aparte app waarin je kunt instellen dat je niet gevolgd wil worden. Als je dat instelt, zie je geen advertenties meer in Safari. Voorlopig werkt de app alleen met Apples eigen browser, maar Mozilla hoopt dat Apple in de toekomst zorgt dat adblockers ook werken met andere browsers. En dat komt mooi uit, want Mozilla bracht onlangs nog Firefox voor iOS uit.

Controversieel

Adblockers in iOS zijn controversieel, met name onder de uitgevers van websites. Die vinden het niet netjes dat Apple hun vorm van inkomsten afpakt.

Mozilla's adblocker moet zich onderscheiden doordat je er specifiek op kunt aangeven welke trackers en welke vormen van advertenties je niet kunt zien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten