Muziek downloaden goed voor het milieu

© CIDimport

Muziek downloaden goed voor het milieu

Geplaatst: 21 augustus 2009 - 05:08

Aangepast: 27 augustus 2022 - 14:41

Redactie ID.nl

Drie Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken naar hoe belastend voor het milieu de verschillende vormen waarin muziek tegenwoordig wordt uitgebracht zijn. Downloaden is, aldus het trio, een stuk groener dan het kopen van een cd.

Drie Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken naar hoe belastend voor het milieu de verschillende vormen waarin muziek tegenwoordig wordt uitgebracht zijn. Downloaden is, aldus het trio, een stuk groener dan het kopen van een cd. Dat wisten we natuurlijk al, maar het onderzoek laat ook zien hóe veel beter voor het milieu het precies is.

Gemiddeld levert het hele productieproces dat leidt naar een te downloaden song 65% minder C02-uitstoot op dan wanneer het liedje op een fysieke cd in de winkel beland.

Nu is dat natuurlijk wel erg voor de hand liggend omdat bij digitale doorgifte factoren als vervoer van de fabriek naar de winkel en van de winkel naar huis niet spelen - terwijl daar juist veel C02 bij vrijkomt.

Helemaal gunstig wordt het als iemand die een liedje downloadt, het vervolgens alleen bij die download laat en het liedje niet vervolgens nog op een schijfje brandt. Dan wordt namelijk ook C02-uitstoot die het resultaat is van de productie van lege schijfjes uitgeschakeld.

Wie toch een cd in de winkel wil kopen, doet er goed aan om de auto te laten staan en te wandelen. De aankoop levert dan in totaal net zoveel C02-uitstoot op als wanneer iemand een liedje downloadt en vervolgens thuis op cd brandt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten