Napster sterft een tweede dood 2013-11-04T16:18:43

Quake-verbod Duitsland eindelijk opgeheven

VRIJDAGMIDDAG WEGGEEF-ACTIE!

Napster sterft een tweede dood

Napster sterft een tweede dood

Napster is weer overleden, voor de tweede keer in 10 jaar. Maar het lijkt er nu toch op dat het voorgoed is.

Napster werd in 1999 ontwikkeld door de 19-jarige student Shawn Fanning die een peer-to-peer programmaatje schreef om muziek te delen. Napster werd in korte tijd mateloos populair maar dat bleef niet onopgemerkt door de muziekindustrie. De belangenbehartiger in de V.S., de RIAA klaagde Napster aan in 2000 en ook Dr. Dre en Metallica klaagden de peer-to-peer-dienst aan.

Napster werd gedwongen om muzieknummers waar geen toestemming voor was gekregen om te delen uit het programma te verwijderen. Hierdoor slonk het aanbod enorm en kwamen er andere kapers op de kust die deze restrictie (nog) niet hadden zoals LimeWire en Kazaa. Maar uiteindelijk moesten ook die toegeven aan de eisen van de muziekindustrie. Tegenwoordig hebben de meeste gebruikers hun toevlucht gezocht in de nieuwsgroepen en bittorrent (zoals ThePiratebay.org).

Roxio, maker van software voor het branden van cd’s en dvd’s, kocht de napster-naam voor $5 miljoen toen napster failliet ging en blies de dienst in 2003 weer nieuw leven in. Shawn Fanning werd door Roxio als consult ingehuurd en kwakkelde een beetje voort totdat het door Best Buy werd overgenomen voor 121 miljoen dollaar (niet alleen de naam maar de hele dienst). Maar ook Best Buy hield het merk niet lang en verkocht het, zeer waarschijnlijk met flink verlies, aan muziekdienst Rhapsody. Nu valt op de website van Napster te lezen dat Napster is opgegaan in Rhapsody; waarschijnlijk nu toch echt het definitieve einde van Napster.

Napster Rhapsody

[Via: Cnet]


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord