'Nederlanders hergebruiken regelmatig wachtwoord' 2018-03-06T14:07:36

'HTC U12 heeft dubbele camera en Android 8'

Clementine: online radio, rippen, …

'Nederlanders hergebruiken regelmatig wachtwoord'

'Nederlanders hergebruiken regelmatig wachtwoord'

40 procent van de Nederlanders gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Een op de vijf gebruikt dit ene wachtwoord zelfs voor meer dan tien accounts tegelijk.

Dat is een van de bevindingen in een onderzoek onder meer dan 1000 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de overheid. Het ministerie van Justitie en Veiligheid start vandaag een campagne om mensen te wijzen op de gevaren van internetcriminaliteit.

Wie niet voor iedere dienst een apart wachtwoord gebruikt, riskeert dat cybercriminelen met één gestolen wachtwoord in tal van accounts kunnen inbreken. Verder blijkt dat tevens 40 procent van de ondervraagden wel eens verbinding maakt met een potentieel onveilig openbaar wifi-netwerk, en geeft de helft aan software-updates uit te stellen. 

Tips

Op basis van de onderzoeksresultaten stelt het ministerie vier tips voor: voer updates gelijk uit, gebruik sterke wachtwoorden/een wachtwoordmanager, leer mailtjes met phishing-links herkennen en maak geregeld back-ups, zodat je in geval van nood niets kwijtraakt.

Op de site veiliginternetten.nl staan nog veel meer tips. De huidige campagne wordt vooral via sociale media onder de aandacht gebracht, als ook op de radio. De bewustwording is onder andere nodig omdat slechts de helft van de Nederlanders weet hoe ze zich online kunnen beschermen, zo concludeert het rapport.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord