Netflix verbruikt minder data door individuele coderingen

© CIDimport

Netflix verbruikt minder data door individuele coderingen

Geplaatst: 15 december 2015 - 14:13

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:03

Redactie ID.nl

Het wordt binnenkort een stuk leuker om Netflix ook onderweg te streamen. De video-dienst heeft zijn video's namelijk voorzien van een algoritme waardoor je ruim 20% minder data verstookt als je een film of serie kijkt.

Dat is mogelijk door een nieuwe codering die Netflix toepast op zijn streams. Het bedrijf heeft ruim 4 jaar gewerkt aan een nieuw systeem, zegt het tegen Variety.

Type video

Die nieuwe codering kijkt vooral naar het type video dat wordt gedraaid, en past zichzelf daarop aan. Kijk je bijvoorbeeld naar een animatiefilm, dan kost dat veel minder data dan een grote actiefilm.

Full hd

In dat geval worden alle video's nog steeds uitgezonden op 1080p, dus full-hd-kwaliteit, maar je merkt het vooral aan je databundel. Omdat er per video wordt gekeken naar hoeveel data de stream kost, kan het per video veel schelen hoeveel bandbreedte je ermee kwijt bent.

Bandbreedtegevecht

Dat is slim, want Netflix heeft altijd geworsteld met de bandbreedte van video's. In Amerika leidde dat ertoe dat sommige providers Netflix minder goed doorlieten, en als je een gewone stream keek op een minder goed netwerk viel de kwaliteit al snel terug naar 480p. Dat moet nu veel minder snel gebeuren: Door de flexibelere streamingkwaliteit moeten er minder haperingen ontstaan en worden netwerk meer ontlast.

Per individuele video

Het nieuwe systeem werkt voor iedere video, en zelfs voor iedere aflevering in een serie. Dat wordt volledig automatisch berekend, dus kan het zijn dat het algoritme de plank nogal eens misslaat. Maar volgens Netflix leert het systeem steeds meer naarmate er meer gestreamd wordt, dus verbruik je binnenkort waarschijnlijk veel minder data.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten