Nettie Stevens herdacht door Google 2016-07-07T01:03:14

Nog een app voor onbeperkt lezen: MagBoox

Review: Ewent EW1276

Nettie Stevens herdacht door Google

Nettie Stevens herdacht door Google

Nettie Stevens is waarschijnlijk niet echt bekend bij het grote publiek, maar toch heeft deze geneticus baanbrekend werk verricht. Ze ontdekte de chromosomale basis voor sekse, ofwel de X en Y chromosomen waar u ooit tijdens uw biologielessen wellicht uw hersens op gekraakt hebt.

Chromosomen zijn de dragers van DNA, zowel bij mensen als dieren en ook planten. Nettie Stevens ontdekte begin vorige eeuw dat er verschillende typen chromosomen bestaan, X en Y. Mensen van het mannelijk geslacht beschikken normaliter over een X en een Y chromosoom, terwijl vrouwen twee X-chromosomen hebben. Er zijn afwijkingingen op deze regel, een deel van deze afwijkingen leidt tot ziektebeelden.

Te vroeg overleden

Nettie Stevens werd geboren op 7 juli 1861 en bleek een briljant leerlinge en studente te zijn. Na een tijdje onderwijzeres geweest te zijn studeerde ze verder en haar ster rees al snel aan het firmament. Voor die dagen was het bijzonder om een gerespecteerd vrouwelijk wetenschapper te zijn, maar zij kreeg het moeiteloos voor elkaar. Helaas overleed ze veel te vroeg aan borstkanker, al op 50-jarige leeftijd om precies te zijn. Dat genetica wellicht ooit de sleutel zal zijn voor het genezen of tenminste beheersbaar maken van kanker is in dat opzicht natuurlijk extra wrang.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord