Nieuwe serie: Slimmer met smart! 2015-05-08T10:35:33

Een nieuwsbrief maken met MailChimp 2: De opmaak

Zo ziet Office 2016 eruit op Windows 10

Nieuwe serie: Slimmer met smart!

Nieuwe serie: Slimmer met smart!

Het ene na het andere apparaat is voorzien van elektronica waardoor het ding ineens slim is. Het bekendste voorbeeld is de telefoon, maar inmiddels strekt het aanbod zich uit van handige infobandjes voor om de pols tot wasmachines die via een app laten weten dat de boel schoon is. Computer Idee maakt u in 2015 elke twee weken wegwijs in dit doolhof aan nieuwe zaken.

Allereerst gaan we u precies duidelijk maken wat ‘smart’ is en wat het verschil is met domotica. Het is belangrijk deze basis te begrijpen voordat we laten zien hoe u uw huis op een eenvoudige en doeltreffende manier kunt automatiseren. 
Vervolgens gaan we u alles vertellen over het computernetwerk binnen een huis. Dit vormt namelijk de basis van een smart-netwerk. Als uw netwerk niet geschikt is, kunt u ook niet verder met het slimmer maken van uw woning. 
Een netwerk is op diverse manieren op te bouwen, bedraad, hybride, compleet draadloos, noem maar op. Wanneer gebruikt u draad en wanneer is homeplug of wifi handig? En hoe zit het met centrale opslag van alle media en backups? Het komt allemaal aan bod in een uitgebreid en diepgaand drieluik. 

Streaming
Optische media zijn bijna niet meer in gebruik. Cd’s zijn vervangen door streaming en blu-ray gaat langzaam maar zeker ook richting diensten als Netflix. Daarbij: bewegend beeld met een 4K-resolutie is niet te bekijken via een vast medium. Dat moet gestreamd worden. 
Maar hoe werkt dat nu? Hoe koppelt u de smartphone en tablet aan een streamer? En wat voor streamers zijn er allemaal? Wat is lossless streaming? Of righres-audio? Allemaal vragen die een duidelijk antwoord krijgen in onze serie. 

Beveiligen
Niet alleen gaan we in op het netwerk en mediastreaming. Ook verregaande beveiliging komt aan bod, inclusief het automatiseren daarvan. Want zou het niet prachtig zijn als u met een paar ip-camera’s uw huis in de gaten kunt houden? En wat als u een sms, mail of telefoontje kunt krijgen als er iets aan de hand is? Dan kunt u direct de nodige instanties bellen. Of u laat uw systeem dat regelen, want ook dat is mogelijk met bepaalde smart-systemen. We bespreken dit allemaal in de loop van dit jaar.

Draag het slim!
Steeds meer bedrijven komen met draagbare smart-accessoires. Denk aan brillen en horloges, zoals Google Glass en de diverse smart-horloges van LG, Samsung en Microsoft. Hoewel ze nu nog niet heel geavanceerd zijn, komt dat zonder twijfel. Reden genoeg om ons er de komende maanden eens flink in te verdiepen.
Uiteraard komt ook de sportieve kant van deze zogenoemde wearables aan bod. Net als het nut van smart in de auto. Want wist u dat u niet alleen kunt navigeren met uw telefoon, maar ook verbinding kunt maken via OBD? Of dat tegenwoordig talloze auto’s een koppeling met een smartphone toelaten? Handig!


Niet alleen huizen worden steeds slimmer. Ook auto’s gaan met de tijd mee. Kijk maar eens naar de Tesla!

Comfortabel en slim
Het voordeel van een netwerk met slimmigheden is dat u alles van afstand kunt bedienen en eenvoudig kunt automatiseren. Zo is het mogelijk dat u het huis laat weten dat u onderweg bent vanaf uw werk. De thermostaat weet dat het opwarmen ongeveer een half uurtje duurt, dus zodra uw navigatie heeft doorgegeven dat u nog 30 minuten onderweg bent, gaat de thermostaat aan. Gaat het schemeren? Dan gaat de verlichting aan als u aan komt wandelen. 
Het bovenstaande voorbeeld is niet alleen comfortgericht, maar bespaart ook energie. Immers: met een vast thermostaatschema is de ketel wellicht al een uur aan het stoken voor niets. En wat als u de verlichting vergeet uit te schakelen als u van huis weg bent? Zonde! Met een slim huis is dat allemaal verleden tijd. Natuurlijk is er nog veel meer te verzinnen. We gaan uitgebreid in op geautomatiseerd comfort in het najaar. 


De Nest-thermostaat is een groot succes!
 

Open source! 
Wie lekker zelf aan de slag wil met het automatiseren van zijn of haar huis, heeft geluk. Met bijvoorbeeld een Raspberry Pi, een nas en wat opensource-software kunt u heel wat! 
Daarbij zien we steeds meer mooie producten die in te bouwen zijn en op basis van vaste protocollen werken. Denk aan Digital Strom. Daar is voor een heel gunstig bedrag een huis prima mee aan te passen. 

De nieuwe keuken
Niet alleen verlichting, verwarming, auto’s en bijvoorbeeld media zijn ‘connected’. We zien het ook steeds meer bij keukenapparatuur en huishoudelijke apparaten in het algemeen. Denk aan wasmachines en stofzuigers. 
We bespreken in het najaar ook de nieuwe mogelijkheden van smart appliances. Bestaat dan echt de koelkast die voor u boodschappen kan doen? Zijn er écht stofzuigers die u met de smartphone in de gaten kunt houden? We gaan het allemaal uiteenzetten voor u. 


Zo ziet een slimme keuken eruit. Ziet u niets bijzonders? Dat is ook de bedoeling: alles is strak weggewerkt. 

Het ideale smart-huis
Om de serie af te ronden, zetten we voor u het ideale smart-huis uiteen. Een huis dat helemaal in de huidige tijdsgeest past. Van beveiliging tot streaming, comfort en schoonmaken. Tevens zetten we richting de winter ook alle opvallende smart-gadgets en domotica-apparatuur op een rijtje. De beurzen zijn dan immers geweest, waardoor we een mooi overzicht hebben gehad van de markt. 

Overzicht
In de volgende Computer Idee trappen we af met een degelijk overzicht van de mogelijkheden van smart en domotica. Wat kunt u met smart? En wat is nu precies het verschil met domotica? Kortom: een degelijke basis om mee te beginnen! De schrijvers
Jaap Veenstra van Alpha Audio en Rudirick de Jong van Electrostyling gaan het komende jaar uitdiepen hoe de wereld van smart en domotica in elkaar steekt. Zo komt u precies te weten wat er te krijgen is en hoe u uw huis en omgeving slim en voordelig kunt automatiseren. 

Jaap Veenstra is met name gespecialiseerd in
netwerken en mediastreaming. Met zijn achtergrond
bij Personal Computer Magazine en zijn platform Alpha Audio
is hij constant bezig met audio- en videostreaming,
netwerkoptimalisatie en opslag (nas). 

 

Rudirick de Jong is eigenaar en oprichter van ElectroStyling.
Een bedrijf dat zich bezighoudt met het slimmer maken van
huizen. Het bedrijf adviseert consumenten bij de bouw of verbouw
van een huis en traint medewerkers van geselecteerde verkoopkanalen. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord