Nieuwe wet maakt tests met zelfrijdende auto's mogelijk 2015-01-26T09:50:31

Windows 10-preview te downloaden voor iedereen

Canon maakt calculators van gerecyclede onderdelen

Nieuwe wet maakt tests met zelfrijdende auto's mogelijk

Autonome voertuigen nu legaal de weg op in Nederland

Nieuwe wet maakt tests met zelfrijdende auto's mogelijk

Binnenkort kun je ook in Nederland straks in een zelfrijdende auto stappen. De ministerraad heeft namelijk een wetsvoorstel van minister Schultz van Haegen (Verkeer) aangenomen waarin staat dat fabrikanten zelfrijdende auto's en vrachtwagens mogen testen.

Tot nu toe mochten zelfrijdende auto's in Nederland niet de weg op. Niet dat die er op dit moment trouwens zijn, maar stel dat een fabrikant hier testen had willen uitvoeren, dan had dat niet gekunnen. Daar komt nu echter verandering in, want dat kan onder het nieuwe wetsvoorstel wel.

Vrachtwagens

De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) mag nu ontheffing verlenen aan bedrijven die willen testen met autonome voertuigen. Niet alleen auto's, maar ook vrachtwagens mogen straks zelfstandig rijden. Bedrijven kunnen zo bijvoorbeeld testen hoe het werkt als meerdere vrachtwagens achter elkaar in een soort 'treintje' rijden.

Google-auto

In Amerika en een handjevol andere landen als Singapore zijn er al langer experimenten aan de gang met zelfrijdende auto's. De meest bekend daarvan is de zelfrijdende auto van Google, maar ook grote fabrikanten als BMW en Volkswagen testen autonome voertuigen uit. De Google-auto's hebben bij elkaar al meer dan 700,000 kilometer op de openbare weg geoefend.

Nederlandse projecten

Ook in Nederland zijn instituten bezig met zelfrijdende auto's. Onder andere het onderzoeksinstituut TNO werkt daaraan, samen met DAF. Ook werken een aantal brancheverenigingen samen om zelfrijdende vrachtwagens te ontwerpen.

Zelfrijdende auto's zijn een stuk veiliger en efficiƫnter dan normale auto's, en laten ze het verkeer een stuk beter doorstromen. De transportsector kan daarom veel geld besparen met zelfrijdende auto's.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord