Norton: Jongeren juist vaak slachtoffer van cybercrime

© CIDimport

Norton: Jongeren juist vaak slachtoffer van cybercrime

Geplaatst: 16 november 2016 - 08:34

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:42

Redactie ID.nl

Het zijn niet zozeer ouderen maar juist jongeren die het vaakst slachtoffer zijn van cybercrime. Dat is een van de conclusies uit een Europees onderzoek van antivirusfirma Norton.

Dertig procent van de 'millenials' (jongeren rond de 20 jaar) zijn het afgelopen jaar in aanraking gekomen met cyber-oplichters en dat is relatief veel. Norton vermoedt dat deze generatie door hun 'nonchalante' houding richting online veiligheid ervoor zorgt dat ze een gewild doelwit zijn. Zo zouden ze sneller geneigd zijn hun wachtwoorden te delen met anderen. Iets wat overigens één op de vier Nederlanders sowieso doet.

Phishing

In 2016 kregen 54 miljoen Europeanen te maken met internetoplichting, waarvan 2,3 miljoen Nederlanders. In 80 procent van de gevallen leidde dat ook daadwerkelijk tot financiële schade. Phishing-aanvallen blijven daarbij lucratief voor cybercriminelen, te meer omdat nepmailtjes voor veel mensen lastig te herkennen zijn. 42 procent van de Nederlanders geeft aan daar moeite mee te hebben.

Thermostaat

Norton deed ook navraag rond de veiligheid van slimme huishoudelijke apparatuur, zoals thermostaten en babymonitoren. De meerderheid van de ondervraagden denkt dat deze standaard goed genoeg beveiligd zijn, maar Norton heeft al tientallen lekken in dergelijke gadgets ontdekt. Het advies luidt om in ieder geval het standaard wachtwoord ervan te veranderen, want je wil niet dat hackers toegang krijgen tot je verwarming.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten