Obama: 'Amerikanen krijgen onvolledig beeld van PRISM' 2013-11-04T15:35:57

Chinese Milky Way 2 supercomputer snelste ter wereld

Eerste GIF de ruimte in

Obama: 'Amerikanen krijgen onvolledig beeld van PRISM'

Obama: 'Amerikanen krijgen onvolledig beeld van PRISM'

Volgens Obama, is de informatie over PRISM (de afluisterpraktijken van de Amerikaanse NSA) onvolledig. Door de aard van de NSA, kan de werkwijze niet geheel uit de doeken worden gedaan. Hierdoor is het beeld van de praktijken die onder PRISM vallen onvolledig bij het publiek. Dit laat Obama weten in een interview met de Amerikaanse publieke tv-zender PBS.

In het PBS-interview zegt Obama dat de NSA niet zomaar Amerikaanse telefoongesprekken en e-mails inzien indien de FBI geen rechterlijk bevel heeft verkregen.  Er zou geen bewijs zijn dat het PRISM-programma misbruikt is. Maar ja, wie zou er moeten klagen als je niet weet wat er gaande is. Obama zegt dat het een kwestie van afwegen is en dat 100% veiligheid niet gepaard kan gaan met 100% privacy. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat vrijheid is afgezworen. Hij vergelijk het met  de checkpoints op vliegvelden.

Verzoeken Amerikaanse regering

Klokkenluider Edward Snowden die de praktijken van de NSA en PRISM naar buiten bracht, geeft aan dat beperkte toegang tot informatie enkel wordt veroorzaakt door beleid en niet door technische beperkingen. En dat beleid zou nogal wat te wensen over laten. De grote tech-bedrijven hebben inmiddels aangeven hoeveel verzoeken ze hebben gehad van de Amerikaanse regering om informatie over gebruikers vrij te geven. Een verzoek kan om meerdere personen gaan. Zo behelzen de 6.000-7.000 verzoeken aan Microsoft ruim 31.000 accounts.

Facebook: 19.000 verzoeken

Yahoo! : 12000-13000 (tussen december 2012 en mei 2013)

Microsoft: 6.000-7.000 (afgelopen 6 maanden)

Apple: 4000-5000 (tussen december 2012 en mei 2013)

Google en Twitter hebben geen informatie hierover vrijgegeven.

Naar verluidt zou ook de Nederlandse AIVD de data van het PRISM-project gebruiken. Ivo Opstelten wilde daar geen uitspraken over doen.

Obama hoopt meer PRISM-informatie vrij te geven

Obama heeft aan de inlichtingendiensten gevraagd in hoeverre vertrouwelijke informatie toch vrij kan worden gegeven zonder dat het PRISM-programma ondermijnd wordt. Obama is van mening dat wanneer het publiek hun mening puur baseren op de gelekte powerpoint-slides dat ze dan een onvolledig beeld hebben van de werkelijkheid. Wie toch liever niet heeft dat zijn/haar informatie wordt bekenen door PRISM, zijn er alternatieve diensten beschikbaar waar de Amerikaanse inlichtingendienst minder of geen vat op heeft zoals we hier schreven. Een voorbeeld is de DuckDuckGo-zoekmachine die door PRISM het aantal gebruikers zag stijgen.

Jacht op Snowden

Obama laat ook weten dat er een gerechtelijk onderzoek is ingesteld tegen klokkenluider Edward Snowden en mogelijke  uitlevering aan de VS. Snowden zit in Hong Kong omdat hij van mening is dat China een van de weinige landen is die zich niet onder druk laten zetten door de VS (om zijn uitlevering) Snowden zelf heeft geen hoop op een eerlijk proces en vindt dat hij bij voorbaat al beticht wordt van verraad en dat het er niet toe lijkt te doen dat de praktijken van de inlichtingendiensten tegen de grondwet indruisen.

[Via: TNW]


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord