Onbeperkt lezen met e-reader op zonne-energie

© CIDimport

Onbeperkt lezen met e-reader op zonne-energie

Geplaatst: 21 oktober 2013 - 06:26

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:03

Redactie ID.nl

De Finse krant Helsinging Sanomat gaat binnenkort een e-reader testen die zich kan opladen via zonne-energie en die dus zonder externe oplader van energie kan worden voorzien. Hierdoor is het mogelijk om onbeperkt en continu digitaal te kunnen lezen.

Het e-paperbedrijf Santtu Parkkonen is van plan om in november de proef te starten, in samenwerking met de Finse krant. Het apparaat gaat de Leia ePaper heten en is volgens de initiatiefnemers niet alleen de eerste e-reader die onbeperkt gebruikt kan worden, maar ook nog eens de dunste ooit gemaakt: de tablet is slechts 6 millimeter dik.

Het 9,7-inch e-ink-beeldscherm van de Leia ePaper kan niet alleen teksten in zwart-wit tonen, maar is ook in staat om kleuren weer te geven. Het meest opvallende aan de e-reader is echter dat hij niet opgeladen hoeft te worden. De ingebouwde zonnecellen moeten volgens Sanntu Parkkonen voldoende zijn om de accu’s van spanning te voorzien.

Vervanger voor kranten en tijdschriften?

Het doel van de proef met de e-reader op zonne-energie is om te zien of een dergelijk apparaat een vervanger kan zijn voor tijdschriften en kranten. Actuele berichten en publicaties moeten dan via het internet aan consumenten aangeboden worden. De e-reader moet dan ook na de proef in Finland op de internationale markt gebracht worden. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten