Onderzoek: Illegale downloaders kopen meer muziek 2013-11-04T15:46:16

Google-ring om mee in te loggen

Samsung Galaxy IV op 15 april verwacht

Onderzoek: Illegale downloaders kopen meer muziek

Onderzoek: Illegale downloaders kopen meer muziek

De Columbia University heeft in samenwerking met Google onderzoek gedaan naar de publieke opinie over illegaal downloaden en copyright-maatregelen. Uit het onderzoek naar de kopieercultuur onder de Amerikanen en Duitsers blijkt dat veel van de ondervraagden het eens zijn dat illegaal downloaden bestraft moet worden. Maar opvallend is vooral dat p2p-gebruikers 30% meer muziek kopen dan niet p2p-gebruikers.

Downloaden via p2p-website (bijvoorbeeld The Pirate Bay) zou zorgen voor een flinke daling van inkomsten voor de rechthebbenden.  Uit het onderzoek van Google en de Columbia University blijkt echter dat de downloaders die men wil aanpakken ook de beste klanten zijn wanneer het op muziek kopen aankomt. Uiteraard wil dit niet zeggen dat p2p de legale aankopen omhoog stuwt, die zouden zonder deze component lager of hoger kunnen uitvallen, maar het is zeker ook geen gegeven dat de downloaders geen legale content meer kopen. Uit onderzoek van de UvA in Nederland bleek de downloader op p2p-netwerken ook vaker legale content aan te schaffen en ook vaker naar concertten en bioscoop gaan dan mensen die nooit of bijna nooit illegaal downloaden.

 peer 2 peer eu

Cijfers zijn van voor de Pirate Bay blokkade in Nederland

Weinig 'heavy downloaders'

In de VS en Duitsland zijn gekopieerde cd’s en dvd’s een zeldzaamheid aan het worden. De doorsnee collectie van gebruikers bevat slechts een handvol gekopieerde optische schijfjes. Zo’n 45-46% van volwassen Amerikanen en Duitsers hebben wel eens de beschikking gekregen over media zonder daarvoor te betalen (kopiëren van familie, muziek of films downloaden, illegale dvd’s e.d.). In de groep 18-29 is dat percentage 70%. Toch valt slechts 3% van de Amerikanen en 2% van de Duitsers in de categorie ‘heavy downloader’ van muziek met collecties van meer dan 1000 bestanden die voor het overgrote deel gedownload of gekopieerd zijn. Bij films is dat slechts 1% in beide landen en daarbij gaat het om collecties van meer dan 100 films of tv-series.

Duitsers houden het liever in de hand

Opvallend is dat er in Duitsland niet echt een download-cultuur lijkt te heersen, zowel wat betreft het legaal als het illegaal downloaden. 82% van van de verkochte muziek/films/tv-series in Duitsland in 2011 werd op een fysiek medium als cd en dvd gekocht. De Duitsers verkiezen een tastbaar medium dus nog boven een dowload terwijl dat in de VS in datzelfde jaar nog geen 50% op fysiek medium werd gekocht.

Amerikanen gaan illegaal om reclames te mijden

Op de vraag waarom men films en tv-series downloadt, is het opvallend om te zien dat de belangrijkste reden bij Amerikanen is dat ze geen reclames willen zien. Zij kunnen de series dus misschien gewoon op tv volgen maar kiezen er dan toch voor het illegaal te downloaden om geen tijd kwijt te zijn aan reclames. Aangezien Duitsers zo weinig downloaden, was daar geen representatieve grafiek voor te maken.

reden illegaal downloaden

Meer dan helft Amerikanen en Duitsers voor straffen

Zowel de Amerikanen als Duitser vinden het normaal om hun muziek met familie te delen maar niet daarbuiten. De jongeren (18-29) hebben daar echter de minsten moeite mee om bestanden met anderen buiten hun familie te delen (via bijvoorbeeld een link naar een illegale film op YouTube). Meer dan de helft van de Amerikanen en Duitsers vindt dat op het downloaden van onrechtmatig verkregen materiaal een straf mag staan in de vorm van waarschuwingen en boetes. Zelfs onder de Amerikaanse p2p-gebruikers is 41% het eens met straffen. Slechts 10% onder het gemiddelde.

Download muzieknummer of film strafbaar

Op de vraag wat dan een redelijke straf is, blijkt dat het afsluiten van de internetconnectie op weinig steun mag rekenen. Een tactiek die in bijvoorbeeld in Frankrijk geldt met de three-strikes-out regelgeving.

Redelijke download straf

Over wie er auteursrechtelijk materiaal zou moeten blokkeren zijn er duidelijke verschillen in mening tussen Amerikanen en Duitsers. Amerikanen hebben liever geen overheidsbemoeienis of het risico op censuur en inbreuk op privacy. Duitsers hebben daar minder moeite mee zoals onderstaande grafieken tonen:

Download-copyright-wie-bockt

Op de vraag wat dan een redelijke boete zou zijn voor het downloaden van een film, komen de volgende getallen naar voren: 

download-copyright-boete

Wie het hele rapport van het onderzoek wil downloaden, hoeft daar geen illegaal p2p-netwerk voor op want het rapport is uitgebracht onder de Creative Commons en kan hier worden gedownload/gelezen. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord