Online video en audio populair

© CIDimport

Online video en audio populair

Geplaatst: 26 september 2006 - 17:09

Aangepast: 19 september 2022 - 12:54

Redactie ID.nl

Multiscope en PCzapper hebben samen onderzoek gedaan naar de stand van zaken binnen online video en audio. Wat blijkt? Driekwart van de ruim 5.000 ondervraagden 'consumeert' online video en audio via de pc. Het meest populair zijn humoristische filmpjes die door andere gebruikers zijn gemaakt, gevolgd door nieuws en uitzending gemist.

Online video en audio populair

Multiscope en PCzapper hebben samen onderzoek gedaan naar de stand van zaken binnen online video en audio. Wat blijkt? Driekwart van de ruim 5.000 ondervraagden 'consumeert' online video en audio via de pc. Het meest populair zijn humoristische filmpjes die door andere gebruikers zijn gemaakt, gevolgd door nieuws en uitzending gemist. En: we kijken het liefst in de huiskamer...

Ruim driekwart (75%) kijkt en luistert wel eens naar filmpjes en muziek op de pc via internet. Slechts 3% van de gebruikers is niet op de hoogte van de mogelijkheden. De voorkeur gaat met 61% duidelijk uit naar humoristische fimpjes. Nieuws (54%) en tv-programma’s (46%) completeren de top 3. Bijna een kwart (25%) heeft zelf wel eens filmpjes of foto’s op internet geplaatst. Een vijfde (20%) geeft aan hiervoor onvoldoende kennis te hebben; meer dan de helft van deze groep wil dit wel gaan doen als zij de juiste hulpmiddelen hiervoor hebben. Live streams (58%) zijn iets populairder dan downloads (42%). Opvallend is dat gemiddeld 35% van de content nooit wordt afgespeeld na het downloaden. Een minderheid (16%) geeft zelfs te kennen minder dan 10% af te spelen.


Waar kijken we dan al die online content? De huiskamer neemt een centrale rol in bij de consumptie van online video (46%). De werkkamer (38%) en slaapkamer (9%) volgen op enige afstand. Gevraagd naar hun feitelijke voorkeur geeft zelfs 56% de huiskamer als favoriete plaats op, waarbij de aandelen van de werkkamer (31%) en slaapkamer (7%) lager uitvallen.


De ondervraagden zijn duidelijk geïnteresseerd in een koppeling tussen internet en televisie. Zo zou 57% hun favoriete websites graag via de televisie willen raadplegen. Ook het lezen/sturen van e-mail (43%), webgames (37%), internetbankieren (28%) en shoppen bij webwinkels (25%) zijn web toepassingen die een substantieel deel van de ondervraagden graag via de televisie wil gebruiken.


Daarnaast geeft 31% aan, de filmpjes die men nu nog via de pc bekijkt, ook via de televisie te willen kunnen bekijken. Op dit moment raadpleegt de overgrote meerderheid de filmpjes nog op een desktop (84%) gevolgd door een laptop (28%), televisie (9%) en mobiele telefoon (2%).

Zie ook de site van PCzapper.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten