Overheid test maandagmiddag NL-Alert 2015-06-01T11:45:12

Smartphonehoesjes: wat voor een type ben jij?

Netgear EX3800 repeater heeft doorgeefstopcontact

Overheid test maandagmiddag NL-Alert

Overheid test maandagmiddag NL-Alert

De overheid stuurt vanmiddag opnieuw een controlebericht voor NL Alert uit. Daarmee kunnen smartphonebezitters controleren of hun telefoon geschikt is om de nood-berichten te ontvangen. Het bericht wordt om 12.00 maandagmiddag verstuurd.

Wat is NL-Alert?

NL-Alert is een waarschuwingssysteem van de Nederlandse overheid. Het wordt ingezet tijdens rampen, zoals overstromingen, brand, of erg heftig noodweer. Het systeem is bedoeld om burgers in een bepaald gebied te waarschuwen als er iets aan de hand is, zodat ze weten wat er aan de hand is of zich kunnen voorbereiden door bijvoorbeeld ramen en deuren te sluiten.

NL-Alert werd in 2012 geïntroduceerd, en is sindsdien al meer dan 30 keer ingezet.

Het systeem stuurt een tekstbericht als er iets aan de hand is, met daarin informatie over de ramp én wat je eraan kunt doen. Het gaat daarbij niet om een sms-bericht, maar om een tekstbericht dat via cell broadcast wordt verstuurd. Cell broadcast is dezelfde technologie als sms, maar werkt op een andere frequentie en kan naar een grote groep mensen in één keer worden gestuurd. Op die manier wordt het netwerk niet overbelast wanneer er in één keer veel berichten worden verstuurd.

Niet via 4G

Een groot nadeel van NL-Alert-berichten is dat ze niet worden gestuurd als je op een 4G/LTE-netwerk zit. Als je telefoon automatisch gebruik maakt van het beste netwerk, en als je abonnement 4G heeft, dan krijg je het bericht niet binnen.

De providers hebben de plicht om hun netwerken geschikt te maken om NL-Alerts te ontvangen. Dat moet vóór 1 december 2015 rond zijn. KPN is daar inmiddels mee klaar, dat is inmiddels begonnen met de uitrol van NL Alerts op 4G. Andere providers moeten daar nog mee komen, maar er bestaat dus een grote kans dat jij vanmiddag het bericht niet binnen krijgt.

Instellen op Android:

Op de meeste moderne apparaten is NL-Alert standaard al ingesteld. Dat heeft te maken met je besturingssysteem. Op Android 5 (Lollipop), maar ook op het oudere Android 4.4 en 4.3 staan de controleberichten meestal standaard aan.

Je kunt dat controleren door naar je 'Instellingen' te gaan, en bij 'Draadloos en netwerken' op 'Meer' te klikken. Daar kun je onderaan naar het menu 'Nooduitzendingen'. Je ziet hier een aantal opties, waaronder ook Amber Alerts.
 

 

Er staan hier twee opties die erg veel op elkaar lijken: 'Extreme dreigingen weergeven' en 'Ernstige dreigingen weergeven'. Zet die allebei aan, en je kunt NL-Alerts ontvangen.

Instellen op iOS

NL-Alert werkt op de iPhone alleen met iOS 7 of iOS 8. Bovendien kun je de alerts alleen ontvangen op de iPhone 4s of hoger.

Je doet dat door naar 'Instellingen' te gaan, dan naar 'Berichtgeving' te gaan, en daar naar onderen te scrollen. Je ziet daar 'Noodmeldingen' staan. Zet dat aan, en je iPhone is ingesteld om NL-Alerts te ontvangen!

 

Instellen op Windows Phone

Alle toestellen met Windows Phone 8 en hoger zijn automatisch ingesteld voor NL-Alert. Ook als je de Technical Preview van Windows 10 al draait, kun je de berichten ontvangen.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord