Overlast in NS-treinen krap 2500 keer via WhatsApp gemeld 2021-08-04T10:27:24

Bestanden syncen met PureSync (1)

Bestanden back-uppen met PureSync (2)

Overlast in NS-treinen krap 2500 keer via WhatsApp gemeld

Overlast in NS-treinen krap 2500 keer via WhatsApp gemeld

Vorig jaar stelde de NS een speciaal nummer in waarop treinreizigers via WhatsApp of sms overlast kunnen melden. Tot op heden zijn er 2.485 meldingen op binnengekomen, zo maakt het spoorwegbedrijf nu bekend.

Wanneer je je onveilig voelt in de trein of op een andere manier tijdens het reizen in onprettige situaties terechtkomt, dan kun je een berichtje sturen naar 06 131 813 18. Die komt binnen bij de NS-Meldkamer, waarna wordt besloten of er ingegrepen moet worden. In de helft van de gevallen bleek dat tot nu toe zo te zijn en kwamen beveiligingsmedewerkers of zelfs de politie in actie. 

De meeste meldingen (ongeveer 450 stuks) betroffen de overtreding van de NS-huisregels. Dat kan te maken hebben met lawaai in een stiltecoupé of rondslingerend afval, bijvoorbeeld. Meldingen over ruzie tussen reizigers of het lastig gevallen worden door medepassagiers kwamen 300 keer voor. Dat er werd gebedeld in de trein, werd zo'n 250 keer gemeld. 

Overlast in coronatijd

Volgens de NS heeft de coronapandemie invloed op het aantal meldingen. Juist omdat er minder mensen reizen en het rustiger is op het spoor, kan een onprettig gevoel ontstaan. Het is momenteel ook niet meer zo vanzelfsprekend om even een conducteur aan te spreken. Er kwamen 26 meldingen binnen van passagiers die geen mondkapje droegen, terwijl dit nog steeds verplicht is. 

Het meldnummer is sinds mei 2020 officieel in gebruik. In 2019 vond de eerste proef plaats op trajecten in Zuidoost-Nederland. Inmiddels is het in elke NS-trein actief. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord