'Pas in december extra op voor malafide webshops'

© CIDimport

'Pas in december extra op voor malafide webshops'

Geplaatst: 26 november 2018 - 08:52

Aangepast: 29 augustus 2022 - 18:05

Redactie ID.nl

Met pakjesavond voor de deur en daarna alweer het kerstfeest in het verschiet, worden er online maar raak cadeaus ingeslagen. Cybercriminelen weten dat ook en proberen je via malafide webshops op te lichten.

Dat gevaar is er altijd, maar de Consumentenbond benadrukt dat het in de decembermaand extra opletten geblazen is. Nep-webshops vissen niet alleen naar persoonlijke gegevens. Vaak leveren ze de bestelde spullen simpelweg niet, naar je geld kun je fluiten.

Deze webwinkels kunnen erg legitiem overkomen, bijvoorbeeld omdat ze een logo van een keurmerk tonen. Hoe herken je ze dan? Bijvoorbeeld door te letten op de url. Die komt niet altijd overeen met wat verkocht wordt, omdat eigenaren van deze sites verlopen domeinnamen overnemen.

Tips en trucs

Op sidn.nl is daarnaast te achterhalen hoe lang een site al bestaat. Is dat nog maar kort, dan horen alarmbellen te rinkelen. Verder kun je de naam van de site eens googlen, wellicht hebben andere shoppers recensies achtergelaten. Bij onze collega's van Kieskeurig zijn alleen legitieme webshops aangesloten. Neem bij hen gerust een kijkje voor de leukse cadeaus voor de laagste prijs

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten