Pas op met Goo.gl linkjes op Twitter!

© CIDimport

Pas op met Goo.gl linkjes op Twitter!

Geplaatst: 7 december 2010 - 09:27

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:23

Redactie ID.nl

Vandaag verschenen enorme aantallen berichten op Twitter die een directe link bevatten naar verschillende websites die bol staan van de malware. Het gaat om "goo.gl/R7f68" en "goo.gl/kLE5M".

Vandaag verschenen enorme aantallen berichten op Twitter die een directe link bevatten naar verschillende websites die bol staan van de malware. Het gaat om "goo.gl/R7f68" en "goo.gl/kLE5M". Als u die ziet staan in uw timeline, klik er dan niet op!

De berichten komen meestal van accounts die toch al niet helemaal zuiver zijn, maar het lijkt erop dat ze ook op accounts verschijnen die wel gewoon bij een natuurlijk persoon horen. Dit betekent dat het mogelijk een worm is die zich snel verspreid via de geinfecteerde accounts. De tweets met de link zijn verstuurd vanaf de mobiele versie van Twitter.

The Next Web heeft geprobeerd te achterhalen waar de link en dus de tweets vandaan komen, en het lijkt erop dat een Franse website gehackt is en bezoekers doorstuurt naar websites met malware scripts.

De link ziet er nu nog zo uit, maar wees er op alert dat in de toekomst de url kan veranderen. Klik niet op verdacht uitziende links, zeker niet als ze van accounts komen die u niet kent. Zorg daarnaast voor een goed anti-virusprogramma.

Dubieuze retweets

In Nederland gebeuren ook steeds vaker dubieuze dingen op Twitter. Vandaag nog merkten diverse Twitteraars dat ze blijkbaar een bericht hadden geretweet, afkomstig van "concertmarvel", maar de bewuste twitteraars hebben dit niet zelf gedaan. De bron is de Twitter API (waarmee applicaties berichten kunnen plaatsen op Twitter). Hoe het bericht geretweet kon worden zonder toestemming is nog niet duidelijk, maar zorg ervoor dat u niet teveel websites en applicaties toestemming geeft om uw account te updaten. Connecties met websites en applicaties checken doet u via Settings -> Connections. Daar ziet u een lijst. Druk op Revoke Access om de toegang te sluiten.

PS: Het enige bericht dat u vandaag sowieso veilig kunt retweeten is natuurlijk deze...

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten