Pc- en laptopverkoop nadert recordjaar

© CIDimport

Pc- en laptopverkoop nadert recordjaar

Geplaatst: 28 december 2020 - 08:14

Aangepast: 29 augustus 2022 - 15:46

Redactie ID.nl

Nieuwe desktop-pc's en laptops zijn door de coronacrisis niet aan te slepen. Aan het einde van dit jaar is het aantal geleverde computers gestegen tot 300 miljoen. Een dergelijk hoog aantal werd voor het laatst in 2008 aangetikt.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van verkoopgegevens van marktanalisten Canalys en IDC, en gesprekken met pc-fabrikanten Acer en Dell. Het aantal leveringen van pc's en laptops steeg het afgelopen jaar met 15 procent ten opzichte van 2019. Tablets werden hiervoor niet meegerekend, maar daarvan werd eerder ook al vastgesteld dat ze het afgelopen jaar de winkels uitvlogen. 

Veel huishoudens hebben niet meer genoeg aan één gezamenlijke pc, omdat er meer thuis gewerkt en gestudeerd wordt. Dat verklaart deels waarom de verkoop nu zo hard gaat. Elk gezinslid heeft nog meer dan voorheen baat bij een eigen computer. Hierdoor zijn er naar verwachting eind volgend jaar 1,77 miljard pc's en tablets actief in gebruik.

Tekorten tot en met 2022

Kopers hebben wel meer geduld nodig dan gebruikelijk. Door een tekorten aan componenten, loopt de levertijd van computers op tot soms wel enkele maanden. Pas na 2022 zou het productieproces weer wat stabiliseren. Zodat je die ene laptop die je op het oog hebt, gewoon de volgende dag al in huis hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten