'Phishing blijft meest voorkomende vorm van cybercrime' 2018-10-05T10:06:05

Kun je straks kiezen tussen kabel-internetproviders?

Zo activeer je de YouTube-minispeler

'Phishing blijft meest voorkomende vorm van cybercrime'

'Phishing blijft meest voorkomende vorm van cybercrime'

Phishing blijft de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit. 56 procent van de Nederlanders heeft wel eens een phishing-mail ontvangen, terwijl 37 procent in aanraking is geweest met een phishing link via sociale media.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek, als onderdeel van de Alert Online-campagne. Andere vormen van cybercrime waar Nederlanders mee te maken krijgen, zijn nep-vriendschapsverzoeken (20 procent), malware (20 procent) en links naar het downloaden van een virus (19 procent). 

Hoewel driekwart van de Nederlanders met enige vorm van cybercrime te maken heeft, neemt de helft daarvan naderhand geen extra maatregelen. 43 procent geeft aan antivirus-software te installeren, terwijl een derde van de ondervraagden sterkere wachtwoorden verzint. Ongeveer hetzelfde aantal is oplettender op https-sites, voert software-updates uit en installeert een firewall.

Hoogmoed

Net zoals vorig jaar verwachten veel mensen dat ze zelf geen slachtoffer worden van cybercrime, 44 procent. Slechts 16 procent gebruikt een wachtwoordmanager, 33 procent logt niet in op openbare wifi-netwerken.

Wel zeggen ze in de helft van de gevallen het standaard wachtword op apparaten als smart tv's te hebben gewijzigd. 56 procent denkt dat sites met een groen slotje veilig zijn - maar dat is niet altijd zo.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord