Phishing treft één op de vijf

© CIDimport

Phishing treft één op de vijf

Geplaatst: 8 maart 2006 - 14:03

Aangepast: 19 september 2022 - 13:17

Redactie ID.nl

Uit een door Sophos uitgevoerd onderzoek onder ruim 600 respondenten is gebleken dat één op de vijf computer-gebruikers dagelijks vijf of meer phishing e-mails ontvangt. Sophos startte een web poll waaruit bleek dat 58% van de respondenten dagelijks minimaal één phishing e-mail ontvangt en 22% zelfs meer dan vijf.

Phishing treft één op de vijf

Uit een door Sophos uitgevoerd onderzoek onder ruim 600 respondenten is gebleken dat één op de vijf computer-gebruikers dagelijks vijf of meer phishing e-mails ontvangt.

Sophos startte een web poll waaruit bleek dat 58% van de respondenten dagelijks minimaal één phishing e-mail ontvangt en 22% zelfs meer dan vijf. Uit deze enorme percentages blijkt dat computer-criminaliteit vanuit financieel oogpunt steeds grotere vormen aanneemt. Recente cijfers van de Anti-Phishing Working Group (APWG) waarvan Sophos lid is, laten hetzelfde beeld zien: in december 2005 ontdekte deze organisatie 15.244 unieke phishing reports. In december 2004 waren dit er nog 8.829.
"Het bekendste voorbeeld in Nederland is de phishing-aanval op Postbank-klanten medio 2005. Hierbij werden rekeninghouders via e-mail opgeroepen in te loggen op een nagemaakte website. Over het algemeen wordt de Nederlandse internetter nog redelijk ontzien door computercriminelen,,"zegt een woordvoerder van Sophos. "De reden dat phishing zo succesvol is, is het feit dat steeds meer gebruikers voor deze illegale praktijken vallen. Als je meer dan vijf phishing e-mails per dag ontvangt, zul je óf alerter zijn op de gevaren ervan, óf meer kans lopen erin te trappen. Het beste advies is dan ook voorzichtig en verstandig om te springen met ongewenste e-mails, te meer wanneer er gevraagd wordt gevoelige informatie op te sturen."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten