Politie gebruikte nep-webwinkels voor opsporing vuurwerkkopers

© CIDimport

Politie gebruikte nep-webwinkels voor opsporing vuurwerkkopers

Geplaatst: 16 december 2013 - 08:20

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:38

Redactie ID.nl

Met zelfgemaakte webwinkels heeft de Nederlandse politie kopers van zwaar en illegaal vuurwerk gelokt en gewaarschuwd. Dit maakt de Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers bekend. Wie betrapt werd op het kopen van illegaal vuurwerk, kreeg als waarschuwing een persoonlijke videoboodschap toegestuurd.

De Taskforce deed eerder geheimzinnig over de opsporingsmethode van kopers van zwaar en illegaal vuurwerk. Tegen de NOS laat de politie-eenheid weten dat er gebruik gemaakt is van nep-webwinkels als Xplosive.pl. Deze winkels werden beheerd door VeiligheidNL, een Nederlandse organisatie die letselschade probeert te voorkomen.

Bij een bestelling op een nep-webwinkel werden de initialen van kopers doorgegeven aan de politie, zodat vervolgens een persoonlijke videoboodschap en een brief opgestuurd konden worden naar de besteller. Cees Meijer, woordvoerder van VeiligheidNL, benadrukt dat niet de volledige persoonsgegevens verstuurd werden naar de politie, maar slechts de initialen. Ook laat Meijer weten dat het Openbaar Ministerie de methode heeft goedgekeurd.

De Taskforce noemt de actie succesvol, omdat “online bestellen niet langer als veilig en anoniem wordt gezien”. Ook zouden sommige webshops uit Polen geen online bestellingen meer geaccepteerd hebben uit Nederland. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten