Politie waarschuwt: Pas op voor phishing via QR-codes 2021-05-18T09:18:37

Standaardantwoorden in Gmail

Excel 365: Bladweergave

Politie waarschuwt: Pas op voor phishing via QR-codes

Politie waarschuwt: Pas op voor phishing via QR-codes

Pas op met het scannen van QR-codes die per mail of zelfs per briefpost binnenkomen uit naam van je bank, waarschuwt de Nederlandse politie. Cybercriminelen proberen je op deze manier naar phishingsites te lokken.

Veel mensen kennen QR-codes tegenwoordig omdat het zo'n gemakkelijke betaaloptie is bij het webshoppen. Je scant de QR-code via je internetbankieren-app en de bestelling is geplaatst. Dergelijke codes kunnen ook doorverwijzen naar andere websites. Juist daarin schuilt het gevaar, omdat je aan een QR-code zelf niet kunt aflezen of deze naar een legitieme site leidt.

Pas nadat je je camera er op richt en je smartphone de bijbehorende site in de mobiele browser opent, kun je pas opmerken dat er iets niet in de haak is. De link waar je op uitkomt, komt dan namelijk niet overeen met het daadwerkelijke adres van jouw bank. Vul je hier toch je bankgegevens in, dan worden ze door kwaadwillenden onderschept.

Niet helemaal nieuw

In de nepberichten wordt vaak opgeroepen om een nieuwe bankpas aan te vragen of een internetbankieren-app te verifiëren. Deze oplichtingsmethode is overigens niet nieuw. In 2019 berichtte het tv-programma Opgelicht?! er al over. Eerder deze maand bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat deze vorm van fraude de laatste tijd juist (pas) toeneemt.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord