'Ransomware-dreiging alweer op retour' 2018-01-29T13:35:02

Lettertypen installeren wordt makkelijker in Windows 10

Neushaar-trimmer voor je smartphone

'Ransomware-dreiging alweer op retour'

'Ransomware-dreiging alweer op retour'

Hoewel er in 2017 veel meer ransomware-aanvallen plaatsvonden dan in 2016, lijkt het er op dat deze vorm van malware alweer op zijn retour is.

Dat blijkt uit een analyse van antivirusfirma Malwarebytes. Dat zag in de maanden juli en september van 2017 een stijging in het aantal ransomware-aanvallen van maar liefst 700 procent. Maar in de maanden daarna daalde het aantal besmettingen rap.

Waar in juni het aantal ransomware-aanvallen nog 70 procent van alle virus-besmettingen betrof, was dat in december nog maar minder dan 10 procent. Men zet weer in op ouderwetse manieren van cybercriminaliteit, zoals trojans die stiekem bankgegevens ontfutselen.

Niet meer lucratief

De daling zette in nadat de WannaCry-ransomware juist enorme schade berokkende. Volgens Malwarebytes was dit voor consumenten en bedrijven een 'wake-up call', en worden er sindsdien regelmatiger backups gemaakt. 

Slachtoffers betalen niet meer, maar zetten eerder een recente backup terug. Ransomware is daardoor een minder lucratieve business geworden. Dat is althans het vermoeden van de onderzoekers. 

Cryptominers

Een relatief nieuwe vorm van malware is de cryptominer, met name CoinHive. Sinds de herfstperiode van 2017 merkte Malwarebytes al meer dan 8 miljoen besmettingen op, en de verwachting is dat dit de komende tijd een trend wordt.

Cryptominers zitten vaak verstopt in advertenties op websites, en zetten de processor van bezoekers in om cryptomunten te delven. Waarom dit niet gezond is voor je pc, lees je hier.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord