Ransomware-phishing verspreid na LinkedIn-hack 2016-06-07T15:51:10

Zo koop je een treinkaartje in de NS Reisplanner-app

'Minder grote run op nieuwe smartphones in 2016'

Ransomware-phishing verspreid na LinkedIn-hack

Ransomware-phishing verspreid na LinkedIn-hack

Veel Nederlanders ontvangen de afgelopen dagen spam-mails die worden verstuurd na de grote hack op LinkedIn. In de spam-mails staat dat de ontvanger nog een factuur open heeft staan. In de bijlage van de email zit een document met een virus.

Dat meldt securitybedrijf Fox-It. Ook de FraudeHelpdesk waarschuwt voor de mails.

Goedbedoeld

In de mails staat in goed Nederlands geschreven dat de ontvanger een 'goedbedoelde' herinnering krijgt voor een openstaande factuur. Die ligt vaak rond de € 1,000,-. In de aanhef staan de voor- en achternaam van de ontvanger, en in sommige gevallen zelfs het bedrijf waarvoor die werkt.

LinkedIn-hack

Die gegevens zijn namelijk afkomstig van de grote hack op LinkedIn uit 2013. Daarvan werden vorige week 117 miljoen gegevens op het dark web verkocht. Die (onversleutelde) emailadressen worden nu gebruikt voor spam-aanvallen.

Ransomware

In de email zit Word-document als bijlage. Daarin zit macro die een virus bevat dat ransomware op je computer kan zetten. Ben je al slachtoffer van het virus of wil je weten hoe je van ransomware af komt? Lees dan onze workshop 'Wat is ransomware en wat kun je ertegen doen?'

Uiteraard geldt ook bij deze mail hetzelfde advies als voor andere malafide emails: Open vooral de bijlage niet, en gooi ze direct weg.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord