Raspberry Pi besturingssysteem ook voor pc 2016-12-22T16:52:08

Nederlanders loggen vaker in met DigiD

'Datavrije Muziek T-Mobile is tegen de wet'

Raspberry Pi besturingssysteem ook voor pc

Raspberry Pi besturingssysteem ook voor pc

De Raspberry Pi Foundation heeft de Linux-desktopomgeving PIXEL ook uitgebracht als opstartbare usb-schijf voor normale pc’s. Door de image op een usb-stick te zetten of opeen dvd te branden kun je een pc opstarten met het besturingssysteem van de Raspberry Pi.

Volgens de Raspberry Pi Foundation is het doel van de stichting dat een betaalbare computer voor iedereen bereikbaar moet zijn. Dat is met de Rasberry Pi gelukt en inmiddels is de software zo volwassen dat er prima op een Raspberry Pi te werken is. Met de in september uitgebrachte desktopomgeving PIXEL zet de stichting volgens eigen zeggen een moderne gebruikersinterface neer. Om PIXEL te kunnen gebruiken heb je wel een Raspberry Pi nodig.

 

De Raspberry Pi Foundation vond PIXEL zelfs zo goed, dat ze zich afvroegen waarom je eigenlijk een Pi nodig heeft. Daarom is er een speciale variant van Debian gemaakt die PIXEL als desktopomgeving bevat. Het besturingssysteem werkt op iedere x86-pc en is opstartbaar vanaf een usb-stick of dvd. Je krijgt na het starten dezelfde ervaring als op een echte Pi met uitzondering van Minecraft en Wolfram Mathematica waarvoor de stichting alleen licenties voor op een echte Pi heeft. Je hebt minstens 512 MB RAM nodig op je pc, maar verder moet het besturingssysteem ook op oudere pc’s prima draaien. Leuk om dus eens mee te experimenteren.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord