Rechters mogen websites blijven blokkeren 2014-03-27T14:22:09

Facebook niet voor de rechter om gebruik foto's minderjarigen

Vodafone lanceert draadloos betalen via smartphone

Rechters mogen websites blijven blokkeren

Rechters mogen websites blijven blokkeren

Europese rechters mogen internetproviders verplichten websites te blokkeren als daar illegale content op staat. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Volgens de uitspraak hebben rechters wel degelijk de bevoegdheid websites te laten afsluiten. In Nederland is de blokkade van The Pirate Bay daar het duidelijkste voorbeeld van.

De uitspraak komt naar aanleiding van een Oostenrijkse filmmaker die een website wilde laten platleggen waarop beschermd beeldmateriaal stond. Een Oostenrijkse rechter dwong toen provider UPC Telekabel te blokkeren. Daar was de provider het niet mee eens, en het besloot naar het Europese Hof te stappen. Daarmee wilde de provider aantonen dat een rechter zo´n verbod überhaupt niet op mag leggen. Dat mag dus wel degelijk.

Evenwicht

Een website kan echter niet zomaar geblokkeerd worden, vindt het Europese Hof. De aanklager moet wel duidelijk aan kunnen tonen dat er schade wordt geleden door de site, en de rechter moet beslissen of er een evenwicht is tussen auteursrechten en andere grondrechten zoals vrijheid van informatie.

The Pirate Bay

De zaak doet denken aan die van The Pirate Bay. Die torrentsite werd in Nederland al geblokkeerd op last van Stichting BREIN. In januari concludeerde het gerechtshof nog dat die blokkade moest worden opgeheven omdat die geen effect had.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord