''Retrospam en videospam nieuwe spamtrends 2008''

© CIDimport

''Retrospam en videospam nieuwe spamtrends 2008''

Geplaatst: 13 december 2007 - 09:12

Aangepast: 17 november 2022 - 08:45

Redactie ID.nl

Dit najaar voorspelde STRATO de lawine van mp3-spam. Voor 2008 signaleert de op een na grootste hostingprovider van Europa een tweetal nieuwe trends op spamgebied: retrospam en videospam. Bij retrospam versturen spammers hun berichten als 'plain text'. Een spammer maakt dan een gewoon tekstbericht in bijvoorbeeld de simpelste tekstverwerker, het kladblok.

Dit najaar voorspelde STRATO de lawine van mp3-spam. Voor 2008 signaleert de op een na grootste hostingprovider van Europa een tweetal nieuwe trends op spamgebied: retrospam en videospam.Bij retrospam versturen spammers hun berichten als 'plain text'. Een spammer maakt dan een gewoon tekstbericht in bijvoorbeeld de simpelste tekstverwerker, het kladblok. Videospam, waarvan de eerste vormen al verstuurd zijn, is 'next generation'-spam in de vorm van een videoformaat. Dit is mogelijk door de groeiende bandbreedte, steeds krachtiger computers en de toegenomen kennis van spammers. Daarnaast is audiospam al enige tijd actief.

Retrospam vindt zijn oorsprong in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw. De spam bestaat uit tekst zonder variaties, speciale fonts, kleur, grootteverschillen of andere opmaak. Beelden en links naar websites ontbreken. De afgelopen jaren hebben providers hun filters juist zo geavanceerd mogelijk gemaakt. Plain text-berichten bieden daardoor te weinig aanknopingspunten om als spam herkenbaar te zijn, waardoor filters ze niet identificeren en tegenhouden. Daar komt nog een taalbarrière bij. Veel buitenlandse spamfilters kunnen bijvoorbeeld geen Duitstalige retrospam detecteren en juist retrospam verschijnt vaak in het Duits.

Een tweede ontwikkeling die STRATO signaleert, is videospam. De eerste videospamberichten zijn al verstuurd. De voorspelling is dat deze vorm van spam in 2008 een hoge vlucht zal nemen. Spammers sturen berichten uit in een videoformaat dat nog niet door alle spamfilters tegengehouden wordt.

STRATO verwerkt per dag meer dan 250 miljoen e-mails. De hoeveelheid spam groeit dagelijks. Zo'n 95 procent van de e-mails is al spam. Om spam te ondervangen, werkt STRATO samen met de Humboldt Universiteit in Berlijn en het Max Planck Instituut. Dankzij deze gebundelde kennis is STRATO in staat om ook 'plain text'-spam en videospam eruit te filteren.
Ondertussen blijft de stroom spam in de vorm van audiobestanden (zoals mp3) en beeldbestanden (bijvoorbeeld .jpg en .tiff) toenemen.

Ongeveer tien tot vijftien procent van alle spamberichten bevat een mp3'tje. De MP3-bestanden zijn meestal klein en de geluidskwaliteit is inferieur. Een krakerige stem prijst in het bestand bijvoorbeeld de bekende potentie-verhogende pillen, namaakhorloges, content voor volwassenen of aandelen aan. De reclameboodschappen hebben namen als 'funny.mp3' en 'teen.mp3' om de ontvanger aan te zetten tot luisteren. Vaak zijn de stemmen door de computer gegenereerd. Spammers voegen bovendien achtergrond-geluiden toe om het bericht een uniek karakter te geven. Daarmee is het voor veel filters moeilijk om te bepalen of een stroom audioboodschappen van dezelfde afzender afkomstig is.

"STRATO gebruikt een modulair spamfilter", zegt René Wienholtz, CTO van STRATO. "Hierdoor is het mogelijk om ook retro- en videospam te onderscheppen. Het modulaire systeem analyseert tekstinhoud en beoordeelt de tekst op een aantal criteria. Met onder andere Optical Character Recognition-software lukt het ons om retrospam te filteren, terwijl andere modules hier falen. MP3-spam detecteren we door middel van audiovingerafdrukken. Dit is een filtermethode die uitgaat van de overeenkomsten, bijvoorbeeld afzender, frequentie of volume. De STRATO-vingerafdrukmodule herkent de overeenkomsten in alle vormen van spam: MP3-, pdf- en plaatjesspam. Door onze samenwerking met de Humboldt Universiteit en het Max Planck Instituut zitten we bovenop de laatste spamontwikkelingen. Alleen al in Europa veroorzaakt spam een economische schade van enkele miljarden euro per jaar."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten