Review: Samsung Galaxy S6 stopt vervelend TouchWiz in een schitterend apparaat

© CIDimport

Review: Samsung Galaxy S6 stopt vervelend TouchWiz in een schitterend apparaat

Geplaatst: 2 april 2015 - 10:39

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:53

Redactie ID.nl

Samsung heeft met de Galaxy S6 en de S6 Edge twee van de beste moderne Android-telefoons afgeleverd die tot nu toe verkrijgbaar zijn. We mochten aan de slag met het toestel en keken naar Samsungs nieuwste vlaggenschip

Laten we eerst eens uitleggen wat het verschil is tussen de twee modellen. De 'normale' S6 is de standaard-variant van de telefoon, die het meest lijkt op zijn voorganger. De S6 Edge is een wat unieker model. Die heeft namelijk twee 'gebogen' schermranden (de 'edges'). Die buigen als het ware over de rand van het scherm heen. Die gimmick zagen we al eerder in de Galaxy Note 4, die ook als speciale 'edge'-variant werd uitgebracht.

Wij konden voor deze review aan de slag met de Edge, die 120 euro bovenop de 'gewone' variant kost. De beide modellen zijn verder in alle andere aspecten gelijk.

De 'Edge'

Die 'Edge' is voor 2 dingen bedoeld. Aan de ene kant zitten er wat extra functies aan, waarbij je de rand als een soort lichtkrant kunt gebruiken om notificaties te lezen. Aan de andere kant is het vooral een geval van esthetiek: Het ziet er gewoon schitterend uit!

Verrassend effect
Die rand heeft een verrassend effect. De meeste smartphones voelen nog steeds aan als apparaten met een scherm, maar de S6 Edge is anders: Daarbij lijkt het alsof je naar een scherm kijkt dat toevallig de functies van een smartphone heeft.
 

Review: Samsung Galaxy S6 stopt vervelend TouchWiz in een schitterend apparaat-15810809

© CIDimport

Review: Samsung Galaxy S6 stopt vervelend TouchWiz in een schitterend apparaat-15810810

© CIDimport

Handige/overbodige functies

Ook heeft Samsung wel een aantal functies aan de rand gehangen, die nogal geforceerd aanvoelen en niet heel nuttig zijn. Als he toestel op standby staat kunje door op en neer te vegen de tijd lezen - handig, maar niet veel sneller dan even het scherm aanzetten.

Je kunt daarnaast ook 5 snelkoppelingen aan de zijkant plaatsen. Daar kun je verschillende contacten aan hangen, zodat je die snel kunt oproepen door vanaf de rand van het scherm naar binnen te vegen.

Schitterende maar breekbare behuizing

De behuizing van de S6 is één van de beste aspecten van het toestel, dat er schitterend en chique uit ziet. De vorige Galaxy-toestellen voelden nooit heel stevig aan. De goedkope plastic behuizingen van bijvoorbeeld de S5 was eigenlijk de prijs niet waard, maar Samsung heeft goed geluisterd naar de kritiek en de behuizing op de S6 helemaal omgegooid. In één klap ziet de S6 er veel strakker uit, al voelt het geheel ook wel wat breekbaar aan.

Glazen achterkant
De achterkant van dit toestel is van glas. Dat ziet er mooi uit, maar voelt ook wel erg breekbaar aan. Je hebt zeker bij de Edge al een kwetsbaar toestel in handen door de glazen 'edges', en daar komt nu ook nog eens een glazen achterkant bij. Je wil je apparaat van 700 euro niet zomaar stuk laten vallen, maar dat kan wel makkelijk gebeuren met de S6...

Letterlijk uitstekende camera
Overigens is een groot nadeel van het design wel dat de camera zo ver naar buiten steekt. Dat maakt de lens wel erg kwetsbaar wanneer je het toestel op de achterkant legt - wat je snel doet omdat je het scherm ook niet wil beschadigen.

Review: Samsung Galaxy S6 stopt vervelend TouchWiz in een schitterend apparaat-15810812

© CIDimport



Raar in je hand
Wel voelt de Edge vreemd aan in je hand - bijna alsof je de telefoon verkeerd om vasthoudt. De platte achterkant en de ronde voorkant maken dat de S6 Edge 'verkeerd' voelt, en het voelt comfortabeler als je hem in je hand omdraait. Misschien is het omdat we nog niet lang genoeg rond hebben gelopen met het toestel, maar in de paar dagen dat we de Edge hadden konden we er maar niet aan wennen.

Kraakhelder scherm

Het scherm is kraakhelder, met een resolutie van 2560 x 1600 pixels. Samsung staat erom bekend prachtige schermen te maken (kijk maar eens naar onze review van de Galaxy Tab 10.1), en ook in dit apparaat is niet bezuinigd op schermkwaliteit. Kleuren komen schitterend naar voren op het amoled-scherm, al moet je daarvoor wel de juiste configuratie kiezen.

Verschil met S5?
Je kunt van de andere kant ook concluderen dat de pixeldichtheid ook op de S5 al zó goed was, dat je met het blote oog maar moeilijk kunt onderscheiden wat het verschil is. Eigenlijk mag dat allemaal niet deren. De Galaxy S6 heeft het beste smartphonescherm dat op dit moment verkrijgbaar is.

Reflectief
Toch is het bij de S6 Edge wel wat vervelend dat het scherm erg reflectief is. De zijkanten weerkaatsen de zon elke keer aan de zijkant, en dat is best vervelend. Ook het hoofdscherm wil nog behoorlijk wat licht weerkaatsen, wat zelfs merkbaar is als je binnen zit (bijvoorbeeld in de trein).

Prima accuduur

De accu van de S6 is op papier een stuk minder krachtig dan die van zijn voorganger (2,550 mAh tegenover 2,800mAh op de S5). Dat is opvallend, omdat je toch zou verwachten dat een nieuw toestel juist meer accuduur zou krijgen, maar in de praktijk valt de accuduur erg mee.

Het aantal mAh is gelukkig lang niet de enige manier om de batterijduur te verlengen, en Samsung heeft dan ook wat handige trucjes losgelaten op de octacore-processor om de accu langer mee te laten gaan. De technische details daarvan zullen we je besparen, maar het eindresultaat is dat de accu van de S6 makkelijk een dag meegaat. We durven zelfs te zeggen dat hij het iets langer volhoudt dan de S5.

Razendsnelle camera met veel scherpte

Eén van de grootste pluspunten van de S6 is de camera, want wauw, wat is die snel en scherp. Samsung heeft begrepen dat je een smartphonecamera vooral snel nodig hebt, dus staat de camera standaard in een standby-modus waardoor je in mum van tijd een foto hebt gemaakt. Ook het wegschrijven van de foto's gaat bijzonder snel (door de krachtige processor), waardoor je makkelijk meerdere foto's achter elkaar kunt maken.

Weinig pixels, veel resultaat
Ondanks dat de lens 'slechts' 16 megapixels heeft (en niet 20, zoals aanvankelijk werd gedacht) maak je haarscherpe foto's met het toestel. Ook in het donker maakt de S6 scherpe foto's, dankzij het lage diafragma dat je kunt instellen.

Tel daarbij op dat ook de camera-app veel keuzes biedt voor het handmatig instellen van je sluitertijd en diafragma, en je hebt een camera die al lang niet meer onderdoet voor professionele spiegelreflexcamera's.

Krachtige processor kan zelfs traag TouchWiz aan

Hoewel Samsung in de S6 nog steeds gebruik maakt van het vaak verketterde TouchWiz, is het toestel EEN van de allersnelste die we ooit hebben gebruikt. TouchWiz werd door veel gebruikers gehaat omdat de skin de voorgaande Galaxy-toestellen flink trager kon maken. Dat is nu niet het geval, want de octacore-processor in de S6 zorgt ervoor dat TouchWiz bijna moeiteloos draait.

Extra functies

De Galaxy S6 bevat een hoop extra functies, zoals een vingerafdrukscanner in de home-knop (wat we ook al zagen op de S5). Ook heeft de S6 een functie genaamd Samsung Pay, een eigen betaaldienst van Samsung waarmee je draadloos kunt betalen in winkels. Op dit oment wordt Samsung Py echter niet (nog) niet ondersteund in Nederland, dus heb je daar op dit moment nog niets aan.

Multitasking
Net als bij de S5 en de Galaxy-tablets kun je ook met deze telefoon multitasken. Als je de app-switcher wat langer ingedrukt houdt, kun je op één scherm twee apps half draaien. Zo kun je zowel de browser als WhatsApp naast elkaar draaien, zodat je niet telkens hoeft te switchen tussen de apps.

Nog steeds veel bloatware

Bloatware is altijd Samsungs grootste probleem geweest. Oudere Galaxy-modellen stonden altijd bomvol met apps waar je helemaal niet op zich te wachten, maar Samsung probeert er wel stappen in te maken.

Zo. Veel. Apps.
Helaas is dat niet heel veel beter op de Galaxy S6. Nee, ik hoef die Health-app niet perse. Nee, ik gebruik de Play Store al dus ik hoef niet ook Samsungs eigen 'Galaxy Apps'-winkel. En ik kies er zelf wel voor als ik mijn smartphone als afstandsbediening wil gebruiken, daarvoor hoef je niet de Smart Remote-app voor te installeren. En die 'S Planner' hoef ik ook niet.

Geen vrijheid
Samsung heeft er ook op de S6 een vervelend handje van om te zeggen hoe jij je telefoon moet gebruiken. Als je het notificatiescherm omlaag trekt, zie je daar altijd de 'S Finder' staan, een speciale zoekbalk waarmee je documenten of apps kunt vinden op je telefoon. Ja, misschien is dat handig voor sommige mensen. Maar ik wil graag Google Now gebruiken, waarbij je in de Google-balk hetzelfde kunt doen. Samsung, laat me dat gewoon doen! Als ik dat wil, laat me die 'S Finder' dan weghalen!

Er bestaan nu zelfs meerdere opties. Er is het standaard TouchWiz, maar er is ook het TouchWiz Easy. Die zijn te gebruiken náást de Google Now Launcher, die ook aanwezig is. Het verschil tussen die twee is dat de Easy-variant wat makkelijker te gebruiken is, met minder knoppen en grote icoontjes. Dat zegt misschien wel genoeg over de originele TouchWiz.

Samsung bepaalt

Het probleem met Samsungs software is niet alleen dat het bloatware installeert, maar het algemene gevoel dat Samsung wel even bepaalt wat het beste voor jou is. Zo staan om een onverklaarbaar bizarre reden alle apps in je app-lade in willekeurige volgorde. Ze zijn niet alfabetisch geordend, en dat is niet te veranderen.

Zelfs bij het instellen van de telefoon krijg je constant het idee dat Samsung je in hun ideale situatie probeert te forceren. Of je alvast een Samsung-account wil aanmaken, of je speciale Samsung-aanbiedingen wil ontvangen.... Nee, Samsung, we hoeven het niet!

Geen verwisselbare accu en geheugen
Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel dat het niet langer mogelijk om de accu van het toestel te vervangen, of om het geheugen uit te breiden via micro-sd. Nou is dat met minimaal 32 GB aan opslagruimte niet meer echt nodig, maar je voelt je beperkter - al zal dat voor veel mensen ook weer niet uitmaken.

'Verbetering

Tijdens de aankondiging van de S6, tijdens het Mobile World Congress dit jaar, zei Samsung al dat het TouchWiz wilde 'verbeteren' door 'te luisteren naar de gebruikers'. Dat zegt Samsung ieder jaar bij ieder nieuw toestel, en steevast betekent dat méér apps, méér widgets, en daarmee nóg meer vertraging in het OS. Ook bij de S6 werd dat beloofd, maar dan vooral dat het om mínder opties zou gaan - Samsung zegt dat gebruikers de overdaad aan standaard geïnstalleerde apps zat waren. Dat is slechts deels gelukt, want hoewel sommige apps (zoals S Health) wel te verwijderen zijn, zijn er minstens zoveel apps die standaard zijn meegeleverd.

Microsoft-apps
Dat zijn bijvoorbeeld een flink aantal Microsoft-apps, zoals OneNote, Office, en Skype. Als je die niet gebruikt, vette pech. Je kunt ze wel onzichtbaar maken, zodat je er geen last van hebt, maar de apps blijven ruimte en werkgeheugen vreten op de achtergrond. Ook WhatsApp staat standaard geïnstalleerd, en een aantal apps zoals de S Planner (Samsungs eigen agenda) zijn niet te verwijderen.

Samsung is met de S6 wel op weg om zijn eigen Android-skin wat praktischer te maken, maar het heeft nog een lange weg te gaan. Maar hey, het begin is er!

Astronomische prijs

Waar we in ieder geval over vallen, is de prijs van het toestel. Voor een premium-toestel betaal je namelijk ook de premium-prijs, en voor de goedkoopste S6 tel je in ieder geval € 689,- neer. Wil je meer opslagruimte (ja, want het geheugen is niet uit te breiden met micro-sd)? Dan betaal je 100 of zelfs 200 extra (voor de 64 GB of zelfs 128 GB).

Wil je die sexy Edge? Tel dan nog maar 120 euro méér op bij je toestel - waardoor je voor het toestel tussen de € 689,- of zelfs € 1,049,- neerlegt.

Rechtvaardig?
De vraag bij de Edge is of die extra 120 euro gerechtvaardigd zijn. Hoe prachtig het toestel ook mag zijn, moeten we daar toch nee op antwoorden. De gebogen randen zijn een mooie gimmick die erg goed is afgewerkt,maar die eigenlijk niet veel toevoegt. Geen 120 euro, in ieder geval.

Conclusie

Samsung heeft met de Galaxy S6 en de S6 Edge twee toptoestellen afgeleverd. Toch houdt Samsung de teugels nog steeds net iets te stevig in handen wat betreft de software, want TouchWiz is nog steeds té aanwezig. De restricties in welke apps je wel of niet kunt verwijderen zijn nog steeds vervelend, en Samsung afgesloten omgevingen voelt soms wat beklemmend.

Daar staat wel een haarscherp scherm tegenover, net als één van de beste camera's die we ooit hebben gezien. De telefoon is bovendien razendsnel, heeft een meer dan degelijke accuduur, en werkt in alle opzichten nagenoeg perfect. Je moet misschien even slikken van het prijskaartje van € 689,-, maar daarvoor krijg je wel één van de beste Android-toestellen die je op dit moment kunt kopen.
 


Partnerbijdrage:

De Galaxy S6 en S6 Edge zijn te koop via de webshop van Samsung.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten