Review: Windows 10 Mobile is opgepoetst maar mist nog steeds apps

© CIDimport

Review: Windows 10 Mobile is opgepoetst maar mist nog steeds apps

Geplaatst: 29 december 2015 - 11:43

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:58

Redactie ID.nl

Waar Windows 10 op de desktop één van de belangrijkste nieuwe projecten van Microsoft in jaren was, lijkt iedereen een stuk minder geïnteresseerd in Windows 10 voor mobiele telefoons. Toch is het geen onbelangrijk besturingssysteem, want met Windows 10 moet Microsoft nu écht gaan concurreren met het dominerende iOS en Android. Maar gaat dat lukken? Wij gingen aan de slag met het mobiele besturingssysteem.

Windows 10 is nog niet beschikbaar voor alle telefoons. Het besturingssysteem is nu alleen nog te krijgen op de Lumia 950 en Lumia 950 XL, de twee nieuwe premium-telefoons die Microsoft vorige maand uit bracht. Ook de goedkopere Lumia 550 draait op Windows 10, maar die ondersteunt vanwege zijn zwakke processor veel nieuwe functies nog niet.

Het uiterlijk

Het eerste dat opvalt aan Windows 10 Mobile is dat er eigenlijk niet heel veel veranderd is ten opzichte van Windows 8.1, de voorganger van Windows 10. In tegenstelling tot het thuisscherm met losse apps bestaat het thuisscherm van Windows uit verschillende tegels met apps, die je allemaal van grootte kunt veranderen.

Die tegels zijn vergelijkbaar met die van het startmenu in de desktop-versie van Windows 10, waarbij sommige tegels ook bewegen of informatie geven - denk bijvoorbeeld aan het weer, of een preview van je agenda.

Personaliseren

Windows 10 is veel makkelijker te personaliseren

In Windows 10 zijn er iets meer mogelijkheden om de tegels aan te passen. Je kunt iedere tegel van grootte veranderen, maar het is ook mogelijk om het startscherm uit méér tegels tegelijk te laten bestaan. Bovendien is het wat simpeler geworden om de transparantie en achtergrond van je toestel te regelen. Dat maakt het startscherm van Windows 10 een stuk persoonlijker, omdat het eerder draait om de achtergrond dan om de applicaties zelf.

Vervelende onregelmatigheden

Toch zitten er nog veel vervelende onregelmatigheden in Windows 10. Het besturingssysteem bestaat namelijk uit veel verschillende menu's die vaak inconsistent worden gebruikt. De hamburgermenu's zijn nog steeds aanwezig, maar niet altijd. Neem de nieuwe Telefoon-app. Die bestaat nu uit verschillende 'menu's' (eentje voor bellen, eentje voor je gespreksgeschiedenis, en eentje voor je sneltoetsen), maar daar scroll je doorheen door naar links en rechts te vegen.

Je hebt daarentegen ook veel 'hamburgermenu's' (de drie streepjes onder elkaar) die weer in andere apps zitten om opties te tonen, en die zitten soms linksboven en soms rechtsboven - niet erg logisch. En dan zijn er nog apps zoals de Foto's-app, waarbij de menu-opties al in beeld staan en je er ineens tekst bij leest als je er op klikt.

Lijst met apps

In het rechterscherm staat nog steeds een lijst met al je applicaties, die alfabetisch zijn gerangschikt. Die is echter flink opgepoetst, waardoor het makkelijker wordt om naar een bepaalde letter te verspringen. Je recent geopende of geïnstalleerde apps staan daarnaast bovenaan in de lijst.

Uiteindelijk leer je daar wel aan wennen, maar erg duidelijk is het vaak niet.
 

Er zitten nog veel inconsistenties in het OS

Al met al is het uiterlijk niet veel veranderd, maar wel flink opgepoetst. Dat maakt Windows 10 veel frisser en moderner en dat ziet er esthetisch al erg fijn uit. Maar het zijn vooral de instellingen van het besturingssysteem waar echt sprongen zijn gemaakt.

Eindelijk duidelijke instellingen

De instellingen op Windows 8.1 waren een rotzooi, durven we wel te stellen. Tientallen menu's stonden door elkaar, veelal zonder structuur, en die menu's leken eerder iets 'voor erbij' in plaats van dat het onderdeel van het systeem werd.

Dat is in Windows 10 anders. Daar is extra aandacht besteed aan de menu's, die nu duidelijk zijn opgedeeld in verschillende secties: 'Notificaties', 'Locatiegegevens', 'Privacy'... De menu's zijn duidelijk gerangschikt, en er wordt onderscheid gemaakt tussen hoofdmenu's en submenu's.

(Geen) interactieve notificaties

Veel beloofd, niet geleverd

Eén van de dingen waarmee Microsoft al sinds september 2014 pronkt zijn de notificaties van Windows 10, maar daar zien we in de definitieve versie van het OS niet veel van terug. Toen Microsoft het besturingssysteem in september aankondigde, werd gezegd dat notificaties gesynchroniseerd zouden worden met de desktop, en dat het zelfs mogelijk was om vanuit het Actiecentrum op de desktop ook berichten terug te sturen.

In de praktijk is daar weinig van terecht gekomen, al zijn de notificaties op de telefoon wel iets veranderd. Zo bestaan er inmiddels interactieve notificaties, zoals bij gemiste oproepen. Je kunt dan op een pijltje naast de melding klikken om een sms terug te sturen. Ook Facebook experimenteert daar inmiddels mee, zodat je kunt reageren op een bericht vanuit het notificatiecentrum.

Niet gesynchroniseerd

Die notificaties verschijnen echter nog niet op de desktop, wat toch een beetje jammer is. In een recente Insider Preview experimenteerde Microsoft wel met de functie om sms'jes te tonen in het Actiecentrum op de desktop, maar buiten sms'jes en gemiste oproepen zijn er nog geen apps die dat ondersteunen. Dat is deels aan de ontwikkelaars te wijten (WhatsApp moet die functie bijvoorbeeld zelf implementeren), maar ook aan Microsoft die dit niet hoog op het prioriteitenlijstje heeft staan.

Uiteindelijk blijf je over met een notificatiemenu dat weliswaar iets verbeterd is, maar niet erg veel.

Wat overigens wel anders is, zijn de grote 'toggles' bovenaan het notificatiescherm. Dat zijn nu je 4 (of 5 bij een groot scherm) meest-gebruikte instellingen zoals wifi of bluetooth, maar met een klein pijltje zijn er nog 2 extra rijen tegels op te roepen waardoor je alle snelle instellingen direct bij de hand hebt.

Het beruchte gebrek aan apps

Helaas kun je alles wat we hierboven hebben geschreven grotendeels negeren als je overweegt om over te stappen op Windows 10. In dat geval geldt er namelijk maar één ding dat echt belangrijk is: Apps. En helaas is dat nog steeds waar Windows 10 tekort schiet.

We kunnen niet zeggen of Windows 10 'genoeg' apps heeft - dat verschilt van persoon tot persoon. Misschien gebruik je wel alleen WhatsApp en Facebook. In dat geval heb je aan Windows 10 genoeg. Misschien vind je het juist leuk om zoveel mogelijk nieuwe apps te proberen, en ook dan zijn er genoeg alternatieven waarmee je met Windows 10 uit de voeten kunt. Maar voor ons, toch wel intensieve gebruikers, ontbreken er helaas nog een aantal essentiële applicaties wat Windows 10 toch onpraktisch maakt.

Grote ontbrekende namen

Sommige van de grootste apps ter wereld hebben niet eens een echte Windows-app. Neem Snapchat, met inmiddels meer dan 200 miljoen gebruikers. Snapchat heeft niet eens een browser-variant, en bestaat enkel als app - maar is er niet voor Windows 10. Instagram, met 500 miljoen gebruikers, heeft pas sinds kort een Windows-app, en dat is bovendien alleen nog een bèta-versie.

Sommige van de grootste en bekendste apps zijn niet beschikbaar voor Windows

Vervelender wordt het nog als je apps gebruikt die je moet hebben om één of andere reden. Slimme rookmelders en thermostaten van Nest kun je bijvoorbeeld niet gebruiken, want Nest (onderdeel van Google, één van de grootste en rijkste bedrijven ter wereld) heeft nooit de moeite genomen een Windows-app te bouwen.

Zelfs Twitter, dat normaal echt óveral een nieuwe app voor bouwt en meteen bovenop nieuwe technologieën springt, neemt niet meer de moeite zijn app bij te werken. De app gebruikt zelfs op Windows 10 nog gewoon sterren in plaats van hartjes als 'like'...

Omwegen

Nu kun je voor de meeste dingen wel een omweg vinden. Er is wel een Nest-app, gemaakt door een willekeurige derde partij. Dat is echter gewoon de mobiele website, vermomd als app - dat betekent dat je geen notificaties krijgt en veel functies mist.

Ook veel andere apps zijn gebouwd door externe ontwikkelaars, en hoewel dat erg lief van ze is is er maar weinig garantie dat die app ook echt genoeg updates ontvangt. Bovendien: Vertrouw je een willekeurige ontwikkelaar wel zomaar?
 

Er komt een moment dat je tegen de 'app-gap' aanloopt

Uiteindelijk komt er een moment dat je tegen de 'app-gap' aan loopt als je op Windows 10 overstapt, zelfs als je maar weinig apps gebruikt. Je moet voor jezelf de afweging maken hoe erg je dat vindt, en hoeveel waarde je hecht aan de apps die je vaak gebruikt.

Universele apps

Onder de motorkap probeert Microsoft het aantrekkelijk te maken voor ontwikkelaars om apps te bouwen voor Windows 10. Het besturingssysteem is op de desktop precies hetzelfde als op mobiel, waardoor ontwikkelaars slechts één app hoeven te bouwen. Daardoor moeten er uiteindelijk meer apps ontstaan voor Windows 10, maar dit is niet de eerste keer dat Microsoft zoiets zegt.

Conclusie

Windows 10 is visueel een goede verbetering van het wat ouderwetse en starre Windows 8.1. Er zitten een aantal nieuwe features in het besturingssysteem die Windows 10 erg mooi en handig maken, maar het bekende probleem van te weinig apps bestaat helaas nog steeds. Hoe erg dat is, moet je voor jezelf beslissen - maar voor iemand die veel apps gebruikt is Windows 10 nog steeds niet praktisch in het dagelijks gebruik.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten