Robot meet Thaise gerechten op authenticiteit

© CIDimport

Robot meet Thaise gerechten op authenticiteit

Geplaatst: 29 september 2014 - 08:30

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:34

Redactie ID.nl

De Thaise overheid heeft een robot gefinancierd die in Thaise restaurants ingezet kan worden om gerechten te proeven. Daardoor wordt duidelijk of ze wel aan de Thaise standaard voldoen.

Dat is namelijk lang niet altijd het geval, zo schrijft The New York Times vandaag. Zeker niet in buitenlandse restaurants, die vaak niet eens worden gerund door Thailanders. Het zou voornamelijk misgaan op kruidengebied, waarbij 'de delicate balans tussen zoet, zuur, zout en pittig niet wordt gerespecteerd.'

De zogenaamde e-Delicious gebruikt tien sensoren om de geur en de smaak van een gerecht vast te stellen. Deze wordt vergeleken met de standaard voor een bepaald gerecht, die is vastgesteld door de Thaise regering. De robot toont een cijfer, dat boven de 80 moet uitslaan om Thais genoeg te zijn.

Chemische handtekening

Hoe de standaard wordt bepaald? De regering roept Thailanders op mee te doen aan een smaaktest. Deelnemers krijgen tien verschillende versies van hetzelfde gerecht voorgeschoteld. De variant die als het lekkerste wordt ervaren door de groep, wordt door de robot ingescand. De samenstelling levert een 'chemische handtekening op,' waar andere gerechten daarna aan gespiegeld kunnen worden.

De Thaise overheid hoopt de e-Delicious robots voor 18.000 dollar per stuk te verkopen aan Thaise ambassades, om ze in restaurants over de hele wereld te krijgen. Er is ook een gratis app bij ontwikkeld, waarop koks recepten kunnen opvragen om aan de standaard te voldoen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten