Rop Gonggrijp Twitter-gegevens in handen justitie VS

© CIDimport

Rop Gonggrijp Twitter-gegevens in handen justitie VS

Geplaatst: 6 januari 2012 - 09:21

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:40

Redactie ID.nl

De Amerikaanse openbare aanklager is sinds december 2010 bezig om toegang te krijgen tot de informatie in het Twitter-account van XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp.

De Amerikaanse openbare aanklager is sinds december 2010 bezig om toegang te krijgen tot de informatie in het Twitter-account van XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp. Hoewel de rechter besloot dat die informatie openbaar moest worden, ging Gonggrijp in beroep en werd de vrijgave van de informatie daardoor opgeschort, maar de rechter heeft besloten het hoger beroep niet meer af te wachten en de informatie nu al vrij te geven omdat het hoger beroep toch weinig kans van slagen zou hebben.

Niet alleen Gonggrijp maar ook het twitter-account van de IJslandse parlementariër Brigitta Jonsdottir en beveiligingsonderzoeker Jacob Appelbaum komen zo in handen van de Amerikaanse justitie, die inzage wil hebben in de informatie voor een strafrechtelijk onderzoek naar het lekken van gevoelige gegevens door WikiLeaks. De Amerikaanse Justitie krijgt toegang  tot algemene informatie, zoals naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, creditcardnummer voor eventuele betalingen en technische informatie over het gebruik van de systemen van Twitter.

Gonggrijp niet automatisch verdachte

Gonggrijp zou betrokken zijn geweest bij de spraakmakende film Collateral Murder, waarbij journalisten door een helicopter van het Amerikaanse leger onder vuur worden genomen. Het opvragen van de gegevens betekent nog niet dat Gonggrijp ook een verdachte is zo laat Brenno de Winter weten op Webwereld.

Belang overheid weegt zwaarst

Volgens rechter Liam O’Gardy wordt de Amerikaanse overheid nu al ruim een jaar de rechtmatige toegang tot de informatie ontnomen, door het hoger beroep dat weinig kans van slagen maakt en weegt het algemeen belang zwaarder waardoor de vrijgave nu een feit is. Gonggrijp beroept zich op vrijheid van meningsuiting en recht op privacy.

[Via: Webwereld]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten