Rusland aast op broncode Apple-software

© CIDimport

Rusland aast op broncode Apple-software

Geplaatst: 31 juli 2014 - 06:40

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:02

Redactie ID.nl

De Russische overheid heeft Apple gevraagd diens software-broncode te overhandigen, zodat Rusland zelf kan onderzoeken of de Amerikaanse geheime dienst er geen backdoors in heeft geïnstalleerd.

Apple's Russische directeur Peter Engrob Nielsen heeft daarover gesproken met de Russische minister Nikolai Nikiforov, zo meldt persbureau Reuters. Onduidelijk is nog of Apple in het verzoek meegaat en wat de gevolgen zijn als het bedrijf niet meewerkt.

Volgens de minister zijn deze voorzorgsmaatregelen nodig na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, waaruit onder meer zou blijken dat de NSA iPhones kan afluisteren. Volgens Apple is dat niet waar.

Misbruik

Eens de overheid inzage geeft in de broncodes van vermoedelijk OS X ern iOS, dan kan Rusland ook kwetsbaarheden ontdekken die Apple zelf nog niet heeft gevonden. Die kennis kan dan misbruikt worden om andere informatie te vergaren, aldus Tweakers.

Eerder wilde de Russische overheid ook inzage in de broncode van Microsoft-producten, en Microsoft ging daar destijds in mee.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten