Ruzie om 'apenselfie' 2014-08-08T16:17:57

Ook Microsoft tipt autoriteiten over kinderporno in bijlagen

Jongeren verkiezen tekstberichten boven bellen

Ruzie om 'apenselfie'

Heeft een aap auteursrecht?

Ruzie om 'apenselfie'

De Britse fotograaf David Slater is boos op de Wikimedia Foundation, omdat die volgens hem ten onrechte 'zijn' foto verspreid als vrij te gebruiken voor iedereen. Het betreft een selfie van een aap.

De opmerkelijke foto is in 2011 gemaakt in Indonesiƫ, niet direct door Slater zelf maar door een kuifmakaak. Deze stal de camera en nam zo 'honderden selfies.'

Nadat de foto zijn weg online vond, kwam deze uiteindelijk terecht in de database van Wikimedia Commons. Hierop staan meer dan 22 miljoen rechtenvrije foto's, die dus door iedereen vrij gebruikt mogen worden. Maar de fotograaf vindt nu dat hij over de rechten bezit, omdat het zijn foto is. Hij wil de selfie uit de database hebben.

Rechten

Daar denkt de Wikimedia Foundation echter anders over, zo laat de uploader van de foto weten aan The Telegraph. Er rust geen auteursrecht op de foto omdat dit recht enkel geldt voor mensen. Aangezien de aap de foto maakte, is deze volgens Wikimedia rechtenvrij.

Slater overweegt nu de Wikipedia-organisatie voor de rechter te slepen. In de tussentijd heeft de Wikimedia-community het lot van de foto in handen: de Foundation laat leden stemmen of de foto mag blijven of niet. Vooralsnog wil de meerderheid dat de foto voor iedereen gratis beschikbaar blijft.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord