Schrikkelseconde legt grote websites plat

© CIDimport

Schrikkelseconde legt grote websites plat

Geplaatst: 2 juli 2012 - 09:22

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:25

Redactie ID.nl

Niet een virus maar de klok legde afgelopen weekend een aantal websites plat, zoals die van Foursquare, Mozilla en Reddit. Boosdoener was de schrikkelseconde waar Linux-systemen geen raad mee wisten.

Op zondagochtend 1 uur ging het fout op sommige websites die op Linux-systemen draaien of Java-apps als Hadoop. Deze servers baseren hun tijd op de World Atomic Clock en die loopt 1 seconde voor op de snelheid waarmee de aarde draait. De aanpassing van de World Atomic Clock is ongeveer elke anderhalf jaar nodig. Door het toevoegen van de seconde loop de atoomtijd nu weer 0,6 seconden voor op de rotatie van de aarde.


Leap Smear

Sommige bedrijven zoals Google hadden het probleem al zien aankomen en smeerden de seconde over de hele dag  uit (‘leap smear’). Webbeheerders die dat niet deden liepen het risico dat hun website uren lang onbereikbaar was. Sinds de jaren zeventig zijn al 25 van deze zogenaamde ‘Leap seconds’ toegevoegd. De International Telecommunication Union wil van de leap seconds af. De Britten willen in ieder geval vasthouden aan het gebruik van de extra secondes.

[Via: Telegraph]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten