© CIDimport

Sinterklaasjournaal gehackt

Geplaatst: 22 november 2011 - 10:33

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:58

Redactie ID.nl

Door het gebruik van een verouderde tool die slecht beveiligd was, zijn gegevens van 13.000 kinderen gelekt.

Een hacker claimt de gegevens van 13.000 kinderen in te kunnen zien. De publieke omroep NTR bevestigt het lek tegenover Tweakers.net. NTR. Het lek is een gevolg van het gebruik van een verouderde tool uit 2005.

Met deze tool konden kinderen tekeningen opsturen en kleurplaten downloaden. De hacker kon met een SQL-injectie toegang krijgen tot o.a. de namen, e-mailadressen en leeftijden van de kinderen in de database. De hacker heeft een gecensureerde versie van de gegevens online gezet als bewijs. Deze hack volgt op de commotie die eerder ontstond over de oproep aan kinderen om hun naam en e-mailadres te registreren in het grote boek van Sinterklaas.

Grote boek van Sinterklaas

Het Sinterklaasjournaal riep jonge kijkers opriep om hun naam en e-mailadres op te geven voor het grote boek van Sinterklaas. Anders zouden ze geen cadeautjes krijgen. Kinderen onder de 16 mogen niet zonder toestemming van hun ouders persoonsgegeven vrijgeven en de actie was niet aangemeld bij het CBP wat in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens. De NTR vond aanmelding niet nodig omdat ze verder toch niets met de gegevens doen. Maar liefst 1,5 miljoen kinderen gaven gehoor aan de oproep en registreerden hun naam en e-mailadres. Deze gegevens zijn niet door de hacker buitgemaakt.

[Via: NU.nl]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten