Slechts paar chat-apps zijn écht veilig

© CIDimport

Slechts paar chat-apps zijn écht veilig

Geplaatst: 6 november 2014 - 11:33

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:13

Redactie ID.nl

Slechts een handjevol chat-apps is écht veilig, concludeert privacybeweging EFF. Die bekeek 39 populaire apps voor het versturen van tekstberichten en emails en het houden van VoIP-gesprekken. Daaruit bleek dat maar een paar apps aan goede regels voldoen.

Het onderzoek keek onder andere naar de versleuteling van de berichten, de mogelijkheid om de afzender te verifiëren, en de openheid en controleerbaarheid van de code voor beveiliging. In totaal werd gekeken naar de volgende 7 punten:

1. Wordt het bericht tijdens verzending versleuteld?
2. Is het bericht zo versleuteld dat het provider het niet kan lezen?
3. Kan de afzender worden geverifieerd?
4. Zijn oude berichten beveiligd, zelfs als iemand de sleutel heeft?
5. Is de code open om door onafhankelijke experts te worden bekeken?
6. Is de beveiliging goed gedocumenteerd?
7: Is de code door iemand bestudeerd?

Privacy-gerichte apps

EFF bekeek een flink aantal chat-apps. Niet alleen werden bekende apps zoals WhatsAppp, Facebook Messenger en Telegram bekeken, maar ook speciale privacy-chat-apps zoals CryptoChat en ChatSecure. Van de 39 bekeken applicaties scoorden alleen apps zoals die laatste 2 écht goed op alle punten.

Helemaal niks

In totaal voldeden slechts 6 apps aan alle voorgestelde veiligheidscriteria. De rest scoorde overal minder op. In sommige gevallen scoorden de chat-apps alleen op het eerste punt, maar 2 van de 39 apps (QQ en MXit) scoorden zelfs helemaal nergens op.

De populairste apps in de lijst, zoals WhatsApp, Skype en Facebook Messenger, scoorden op slechts 2 van de 7 onderdelen. Vooral het gebruik aan eind-tot-eind-encryptie werd bij veel chat-apps als kritiekpunt genoemd.

Wakker worden!

Met het onderzoek hoopt EFF app-ontwikkelaars te overtuigen de privacy en de veiligheid van hun gebruikers serieuzer te nemen. Voor ons consumenten is het vooral belangrijk niet te vergeten hoe onveilig de meeste apps zijn die we dagelijks gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten