Smartphones apps laks met privacy gebruiker 2013-11-04T16:41:51

Game-distributeur Playlogic maakt doorstart

Sony gaat concurrentie aan met Spotify

Smartphones apps laks met privacy gebruiker

Smartphones apps laks met privacy gebruiker

Uit onderzoek van The Wallstreet Journal naar 101 populaire smartphone apps blijkt dat veel apps het niet zo nauw nemen met de privacy van de gebruiker.Zowel apps en games voor de iPhone als Androi

Uit onderzoek van The Wallstreet Journal naar 101 populaire smartphone apps blijkt dat veel apps het niet zo nauw nemen met de privacy van de gebruiker.

Zowel apps en games voor de iPhone als Android werden getest. 56 van 101 apps sturen het unieke ID-nummer van de telefoon naar andere bedrijven zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte wordt gesteld.

47 apps sturen de locatie van de telefoon door en 5 sturen zelfs leeftijd, geslacht en andere persoonlijke informatie naar derden.

Opvallend is dat iPhone apps meer data doorsturen dan Android apps maar aangezien de Wallstreet Journal slechts 101 apps testte van de duizenden die beschikbaar zijn kan niet gezegd worden of dit patroon zich voordoet onder alle apps. Wel blijkt uit eerder onderzoek van de Bucknell universiteit in oktober van dit jaar dat privacy een hekelpunt is m.b.t. apps (in dit geval op de iPhone).

De apps die de meeste informatie doorspelen, zijn TextPlus 4 (sms-app voor de iPhone). Het stuurt het ID nummer naar 8 advertentiebureaus, ook wordt de leeftijd en geslacht van de gebruiker doorgestuurd naar twee bedrijven.

Een populaire app op beide platformen is Pandora; een muziekapplicatie. Deze app stuurt leeftijd, gelsacht, locatie en het ID-nummer van de telefoon naar verschillende advertentienetwerken. Ook het spel Paper Toss voor iPhone en Android stuurt het ID-nummer van de telefoon naar minstens vijf advertentiebureaus. Grindr, een applicatie om homoseksuele mannen te ontmoeten, stuurt het geslacht, locatie en het ID-nummer van de telefoon naar 3 advertentiebureaus.

Apple en Google geven aan dat apps toestemming nodig hebben om informatie, als locatie, openbaar te maken. Apple geeft aan dat het privacy en vertrouwen erg belangrijk acht. Toch vroeg het spelletje Pumpkin Maker op de iPhone niet om deze toestemming omdat de maker beweerde dat hij niet wist dat hiervoor toestemming gevraagd moest worden. Apple wilde hier niet op reageren aldus The Wallstreet Journal.

De makers van TextPlus, Pandora en Grindr geven aan dat de informatie die wordt doorgestuurd niet is gekoppeld aan de naam van de gebruiker en geven aan dat persoonlijke gegevens als leeftijd en geslacht uit vrije wil worden gegeven.

[Via The Wallstreet Journal]


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord