'Sociale netwerken worden misbruikt door terroristen'

© CIDimport

'Sociale netwerken worden misbruikt door terroristen'

Geplaatst: 4 november 2014 - 08:02

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:14

Redactie ID.nl

Naast de FBI pleit nu ook de Britse geheime dienst GCHQ dat internebedrijven beter mee moeten werken met surveillancepraktijken. Ze zouden ontkennen dat hun diensten worden misbruikt in terroristische netwerken, stelt GCHQ-baas Robert Hannigan.

Zo zou de terreurgroep IS WhatsApp gebruiken om troepen 'in het veld' aan te sturen, legt Hannigan uit aan The Financial Times. Daarnaast worden sites als YouTube en Twitter gebruikt om propaganda te verspreiden.

Samenwerken

"Deze techbedrijven vinden het niet leuk om te horen, maar hun sociale netwerken zijn erg gewild bij terroristen en criminelen. Voor hen zijn deze diensten net zo revolutionair als voor de rest van de wereld," aldus Hannigan.

Volgens de Britse autoriteiten willen de Amerikaanse technologiebedrijven de afgelopen tijd telkens minder samenwerken met geheime diensten, als gevolg van de openbaringen van Edward Snowden. Maar de inlichtingendiensten hebben de data van deze bedrijven juist telkens vaker nodig om informatie in te winnen. 

Eigen schuld

GCHQ's standpunt spiegelt daarin die van de FBI. Ook die maakt zich zorgen over het feit dat bedrijven als Google en Android hun gebruikers telkens beter verbergen. Dat komt onder meer voort uit wantrouwen richting de geheime diensten, zeggen die bedrijven: eigen schuld, dikke bult.

Volgens Hannigan zouden veel internetgebruikers er juist geruster op zijn, wanneer er een 'betere en duurzame' samenwerking tussen de twee wordt aangegaan. "Zonder de hulp van deze bedrijven kunnen we ons werk niet op grote schaal blijven doen," zegt hij.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten