Spotify-downloader Downloadify uit Chrome Store verwijderd

© CIDimport

Spotify-downloader Downloadify uit Chrome Store verwijderd

Geplaatst: 8 mei 2013 - 06:10

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:00

Redactie ID.nl

Een Chrome-extensie genaamd Downloadify maakt het downloaden van muziek van Spotify via de html5-webclient mogelijk. De extensie is inmiddels uit de Chrome Store verwijderd maar zwerft nog steeds op internet rond.

De extensie is gemaakt door de Nederlander Robin Aldehoven die met slechts 50 regels javascript het mogelijk maakte om muziek die je afspeelt via de webplayer van Spotify te downloaden. De muziek via de Spotify webplayer wordt niet gecodeerd zoals dat wel via de desktop-versie gebeurt. Het feit dat Spotify de stream niet beveiligt komt omdat de webspeler gebruikmaakt van de html5-api en die ondersteunt (nog) geen drm.

Downloadify uit Chrome Store maar nog wel in 'het wild'

Hoewel Google de extensie uit de Chrome Store heeft verwijderd omdat het niet aan de voorwaarden voldoet, is de extensie nog wel elders op internet te downloaden. Ook de huidige gebruikers kunnen gewoon muziek blijven downloaden omdat de extensie nog wel gewoon werkt.  

Hoewel downloaden in Nederland legaal en erg populair is, want ondanks de Pirate Bay blokkade downloaden we er lustig op los, winnen streaming-diensten steeds meer aan terrein. Spotify biedt een gratis dienst om muziek te luisteren en moet zijn geld (en dat van de artiesten) verdienen met de betaalde variant die het o.a. mogelijk maakt om muziek te downloaden en af te luisten zolang je een abonnement hebt (alleen via Spotify af te spelen).


Download-extensie gevaar voor gratis streamingdienst

Een extensie als Downloadify  brengt zo’n gratis dienst natuurlijk wel in gevaar want platenmaatschappijen zijn niet van plan hun muziek compleet gratis weg te geven. Het feit dat de muziek niet te downloaden is maakt nu juist dat we (met ‘we’ bedoelen we hier alle downloaders, niet alleen die in Nederland die legaal mogen downloaden) een gratis legaal alternatief hebben voor downloaden. Het zou natuurlijk zonde zijn als het legaal en gratis luisteren van muziek door extensies als deze in gevaar wordt gebracht. 

UPDATE 08-05-2013 13:46 :

Spotify heeft ons laten weten van bestaan van Downloadify af te weten en aan een oplossing te werken. 

[Via: Tweakers.net]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten