© CIDimport

Spotify nu ook in België

Geplaatst: 16 november 2011 - 07:21

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:02

Redactie ID.nl

Vorige week werd de muziekdienst Simfy in België geïntroduceerd maar die heeft er sinds vandaag meteen een concurrent van formaat bij gekregen: Spotify.

Spotify is een populaire gratis streaming-muziekdienst die tegen betaling ook extra functionaliteiten biedt zoals het streamen van muziek op de mobiele telefoon met het premium-pakket van 9,99 euro per maand. Spotify is sinds 18 mei vorig jaar in Nederland beschikbaar en kwam onlangs ook uit in Amerika. Naast Belgie is vandaag ook Zwitserland en gisteren nog Oostenrijk aan het rijtje van 11 Europese landen toegevoegd waar Spotify te ontvangen is.

10 miljoen gebruikers in 5 jaar tijd

Het Zweedse Spotify bestaat slechts 5 jaar en heeft zo’n 10 miljoen gebruikers waarvan 2 miljoen betalende gebruikers. In Nederland ging Spotify onlangs een samenwerkingsverband aan met KPN maar in Belgie is een dergelijke samenwerking niet van de grond gekomen maar Europees directeur Jonathan Forster van Spotify tilt daar niet al te zwaar aan en denkt dat het zonder partner ook prima zal lukken om de Belgen te bereiken. De providers waarmee Spotify een deal wilde maken komen met concurrerende diensten zoals Deezer en Tunify. Geen enkele dienst heeft het bereik van Spotify dat ook een samenwerkingsverband is aangegaan met Facebook in september. Dat heeft nog wel voor de nodige kritiek geleid onder gebruikers van de dienst aangezien een Facebook-account nu een vereiste is om van Spotify gebruik te kunnen maken.

Goed tegen illegaal downloaden

Hoewel Spotify in het begin door de platenindustrie nog met argusogen werden bekeken, zien ze nu de voordelen van het abonnementensysteem van Spotify. Warner Music Benelux laat weten dat ze niet denken dat de dienst ten koste gaat van de cd-verkoop maar dat het eerder zal betekenen dat er wat minder illegaal zal worden gedownload. Rijk worden artiesten er niet van, volgens de Belgische Standaard levert een nummer dat een miljoen keer wordt beluisterd de artiest zo’n 1000 euro op.

[Via: De Standaard]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten