Spotify in Winamp-jasje op sterfdag retromuziekspeler 2013-12-20T15:33:51

Artikel: Draadloze audio: gelinkt geluid

Video - Terugblik 2013: het meest opvallende nieuws

Spotify in Winamp-jasje op sterfdag retromuziekspeler

Spotify in Winamp-jasje op sterfdag retromuziekspeler

Muziekspeler Spotify is vanaf vandaag in een ander uiterlijk te gebruiken en staat hierbij stil bij de sterfdag van muziekspeler Winamp. Vanaf vandaag is Winamp namelijk niet meer te downloaden.

De nieuwe versie van Spotify heeft het uiterlijk van Winamp, maar kent verder alle functies die je van Spotify kunt verwachten. De applicatie, genaamd Spotiamp, is alleen te downloaden voor premiumgebruikers met een abonnement van tien euro per maand.

Als gebruikers de applicatie hebben gedownload, krijgen ze een muziekspeler voor zich die er exact uit ziet als Winamp. Deze inmiddels vijftien jaar oude muziekspeler is na vandaag niet meer te downloaden.

Populair

In de jaren negentig was Winamp dé muziekspeler voor computergebruikers. Door de opkomst van mp3-bestanden werd de gratis software in korte tijd enorm populair. De toenmalige eigenaar Nullsoft wist Winamp in 1999 daarom voor ruim tachtig miljoen euro te verkopen aan het mediabedrijf AOL.

Concurrentie te groot

Het is niet bekend waarom Winamp plotsklapsde deuren dichtgooit. De muziekspeler wordt nog steeds ontwikkeld door bedenker Nullsoft, dat nu onder AOL valt. Het bedrijf kampt echter al tijden met de groeiende concurrentie van streamingdiensten voor muziek als iTunes, Google Play Music en Spotify.

Uiterlijk aanpassen

Kenmerkende functies van Winamp waren onder meer de mogelijkheden om het uiterlijk van het programma aan te passen en om audio te streamen via de dienst Shoutcast. In 2010 verscheen een mobiele versie van Winamp, exclusief voor Google’s besturingssysteem Android. De nieuwste versie van Winamp stamt uit 2011; toen verscheen de Mac-applicatie Winamp Sync. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord