© CIDimport

Spyware ingezet door KLPD

Geplaatst: 13 december 2011 - 12:40

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:46

Redactie ID.nl

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft aangegeven dat het Korps landelijke politiediensten (KLPD) software kan inzetten die geïnstalleerd wordt op de computer van een verdachte en waarmee vertrouwelijke communicatie te volgen is.

Opstelten reageerde hiermee per brief op vragen van de Tweede Kamer (SP, D66 en GroenLinks) die wilde weten hoe de situatie op dit punt in Nederland is na eerdere berichten over de inzet van trojans (bekend onder ‘Bundestroyaner’ en R2D2-trojan) door de Duitse politie. Dit Trojaanse paard zou meer kunnen dan volgens de wet zou mogen in afluisterzaken. De leverancier van de software, Digitask, gaf aan de software ook aan andere overheden en instanties in andere landen te hebben geleverd. Zo blijkt is het KPLD een van de klanten geweest.

Extra functies niet in Nederland

Het middel zou in Nederland echter maar in een zeer beperkt aantal gevallen zijn gebruikt en mag alleen ingezet worden als het gaat om ernstige misdrijven waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan. Volgens het OM is het middel altijd volgens de regels ingezet en mag alleen de Unit Landelijke Interceptie gebruikmaken van de software en alleen naar goedkeuring door de officier van justitie. De extra functionaliteiten in strijd zijn met de wet zouden in Nederland onklaar gemaakt zijn volgens Opstelten, dit in tegenstelling tot Duitsland waar de software dus wel de extra functies had.

[Via: NRC.nl]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten